Linkovi

Momčilo Mandić biznismen iz Republike Srpske uhapšen u Budvi po nalogu suda Bosne i Hercegovine


Prema nezvaničnim informacijama, Mandić je priveden na zahtev Državnog suda BiH. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RCG Branko Bulatović:

"Danas je u Budvi, po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje ga potražuje zbog krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala, uhapšen Momčilo Mandić. Službenici MUP-a Crne Gore će ga tokom dana predati policiji Bosne i Hercegovine..."

Mandić je bio ministar pravosudja u prvoj Vladi Republike Srpske i vlasnk Privredne banke Srpsko Sarajevo, kojoj je visoki predstavnik Pedi Ešdaun ukinuo dozovlu za rad jer je navodno finansirala lica optužena za ratne zločine. Za Mandićem je BiH nakon toga raspisala poternicu, a Ešdaun je krajem prošle godine zatržio od vlasti u Beogradu da ga izruče pravosudju BiH.

Mandić je potom izjavio da iz Srbije ne može biti izručen BiH jer "Srbija prema pozitivim zakonskim propisima ne dozvoljava ekstradiciju svojih državljana". Mandić je uhapšen tokom akcije "Sablja" zbog sumnje da ugrožava bezbednost gradjana i Republike Srbije, da je izvršio krivično delo zločinačkog udruživanja u kriminalnu grupu Dušana Spasojevića, te da je, kao direktor Biroa Republike Srpske, omogućio skladištenje oružja i municije u vili "Bosanka" u Užičkoj ulici u Beogradu.

Mandić je, medjutim, nakon toga priveden istražnom sudiji zbog sumnje da je neovlašćeno obavljao bankarske poslove, odnosno omogućavao kineskim državljanima da prebacuju novac u inostranstvo, preko predstavništva Privredne banke Zvornik u Beogradu. Nakon nekoliko meseci pušten je iz pritvora, a optužnica nije podignuta. Američka administracija je blokirala svu Mandićevu imovinu u SAD i zabranila mu ulazak u tu zemlju, zbog sumnje da je finansijski pomagao haškog optuženika Radovana Karadžića. Zabranjen mu je ulazi i u EU.

Pre četiri meseca Mandić je izjavio da je preko posrednika Kancelariji visokog predstavnika u BiH dostavio dokumentaciju o svojevrenenom upadu u platni promet Srbije, iz koje je vidljivo da je više od 50 miliona evra dato za finansiranje optuženih za ratne zločine. Mandić je, kao svedok optužbe, svedočio na sudjenju Momčilu Krajišniku. Tada je optužba navela da Mandić ima status osumnjičenog.


XS
SM
MD
LG