Linkovi

Svaki dan na benzinskim pumpama u SAD donosi novi rekord i nove loše vesti za potrošače


Cena barela nafte dostigla je rekordnu visinu, a galon gasa košta 2 dolara i 37 centi. Zahvaljujući svemu tome, naftne kompanije postižu rekordne zarade, a sada su od države dobile i poklon u vidu poreskih olakšica u iznosu od nekoliko milijardi dolara.

Ove nedelje cena regularnog bezolovnog benzina dostigla je rekordnih 2.37 dolara po galonu. Cena sirove nafte takodje je dostigla rekordnu visinu.

«Mislim da ima mnogo ljudi kojima to teško pada» kaže ova Amerikanka, dok njena sugradjanka dodaje da «ne namerava da uskoro udje u kola».

Skok je, prema upravo objavljenim finansijskim izveštajima, zabeležen i u profitu naftnih kompanija.

Profit kompanije Šel u drugom kvartalu godine skočio je na 5,2 milijarde dolara, odnosno 34% u odnosu na isto vreme prošle godine. Ekson Mobil beleži rast od 34% - 7,6 milijardi, a Britiš Petrol – 38%, odnosno profit od 3,1 milijarde.

Kao da te neverovatne cifre nisu dovoljne, zakon o energetici koji je predsednik Buš upravo potpisao daje energetskim kompanijama poreske olakšice u iznosu od 4 milijarde dolara.

«Ovaj zakon neće rešiti sve naše probleme sa energijom preko noći» rekao je predsednik.

Obimni zakon obuhvata i druge poreske olakšice – koncentrisane na očuvanje i alternativne izvore energije- ali one su privremene...Olakšice za velike naftne kompanije su medjutim - trajne. Naftna industrija ima svoje opravdanje.

«Industrija zaradjuje milijarde dolara ali troši stotine milijardi na snabdevanje tržišta i buduće investicije da bismo imali zalihe energije kada nam zatrebaju» kaže Rejola Dauer iz američkog instituta za naftu.

Organizacije koje se bore za prava potrošača odgovaraju da je to besmislica. Zakonom o energetici oni će u narednoj decniji dobiti 6 milijardi dolara. To je ogromna suma novca, a, pri cenama od 65 dolara po barelu nafte, čovek bi rekao da im olakšice nisu potrebne» zaključuje Džoun Klejbruk.

XS
SM
MD
LG