Linkovi

Bošković: Crna Gora ne bi imala nikakvih problema u diplomatskom predstavljanju na ključnim svetskim adresama


Crna Gora je spremna da u trenutku dobijanja nezavisnosti formira za svoju diplomatsku mrežu i njeni predstavnici pokrili bi sve ključne pozicije u svijetu, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova državne zajednice Predrag Bošković. Prema njegovim riječima, Crna Gora u trenutku sticanja nezavisnosti ne bi imala nikakvih problema u svom diplomatskom predstavljanju na ključnim svjetskim adresama.

"Na tim pozicijama su već sada odgovorni ljudi koji zastupaju crnogorske interese. U slučaju nezavisnosti, Crna Gora bi apsolutno našla kadar i sredstva da odmah odgovore njenim potrebama", rekao je Bošković.

On je ipak ukazao da bi se ta diplomatska mreža vremenom razvijala i da ne bi bilo moguće u isti mah da pokrije sve neophodne tačke.

On je kazao i da ne očekuje nikakve sporove sa zvaničnim Beogradom u pogledu podjele diplomatskih predstavništava.

Potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović najavio je da će ta partija početkom oktobra početi proteste u pokušaju da izdejstvuje vanredne parlamentarne izbore i ocijenio da njegova stranka postaje najjača opoziciona partija.

On je objasnio da SNS želi da nezadovoljnim građanima omogući da javno iskažu svoje nezadovoljstvo.

»SNS kreće samostalno u ovu akciju, ali ne isključuje mogućnost da joj se u jednoj fazi priključe i drugi. SNS je preuzela na sebe tu vrstu odgovornosti i očekuje podršku građana bez obzira na njihovu političku pripadnost i vjeru«, izjavio je Danilović.

Direktor Centra za demokratiju i ljudska prava Srđan Darmanović ocijenio je danas da, izuzev modela o savezu nezavisnih država Crne Gore i Srbije, više ne postoji mogućnost sprječavanja organizovanja referenduma o nezavisnosti.

On je naveo da mu ocjene o mogućem odlaganju referenduma zbog pregovora o asocijaciji i stabilizaciji ne djeluju izvjesno, jer bi u tom slučaju morali da se zapitamo šta će se desiti sa "saveznim", odnosno izborima za parlament Srbije i Crne Gore koji bi bili planirani za oktobar naredne godine i sa izborima u Crnoj Gori.


XS
SM
MD
LG