Linkovi

Sekretarijat za odbranu predložio potpuno ili delimično zatvaranje oko 180 vojnih baza i postrojenja


Na toj listi su bile neke od najstarijih i najuvaženijih vojnih institucija, poput baze za nuklearne podmornice u Novom Londonu, u državi Konetikat. Ukoliko preporuke Pentagona budu usvojene, zatvaranje baza bi moglo da počne do kraja ove godine.

Vojni stručnjaci smatraju da Amerika nije mogla da pobedi u Hladnom ratu bez snažne flote nuklearnih podmornica. Gotovo potpuno nečujne, brze podmornice naoružane ubojitim nuklearnim bojevim glavama, sakrivene u dubinama okeana, te podmornice su bile garancija da će SAD odgovoriti smrtonosnim udarima u slučaju da budu napadnute. Medjutim, sada se svrha održavanja nuklearnih podmornica dovodi u pitanje.

«Nisu nam potrebne nuklearne podmornice da bi tragale za sovjetskim podmornicama opremljenim balističkim nuklearnim raketama duž naše atlantskle obale.» kaže Penja.

Ta procena je loša vest za bazu za nuklearne podmornice u Novom Londonu u državi Konetikat. Poznata kao podmornička prestonica sveta, ova baza je matična luka za 18 nuklearnih podmornica i ujedno je najstarija i najveća baza te vrste u svetu. U njoj se takodje nalazi jedina škola za obuku posada podmornica u Americi kao i podvodna laboratorija za nuklearna istraživanja. Baza se prostire na preko 270 hektara i sastoji se od oko 160 zgrada. U njoj živi i radi oko 30 hiljada civila, ugovarača i članova aktivnog mornaričkog osoblja. Zatvaranje baze ugrozilo bi egzistenciju mnogih od njih.

«Ukoliko živite u Konetikatu - to je veoma težak potez, ali je gledano strateški jasno da nam ta baza više nije potrebna,» kaže Penja.

Čarls Penja dodaje da posle okončanja Hladnog rata SAD imaju preveliki broj vojnih baza. On takodje smatra da je zatvaranje baza motivisano ne toliko štednjom koliko strateškim prilagodjavanjem novim pretnjama - teroristima, ekstremistima i bombašima samoubicama.

«Sada se suočavamo se ne-državnim akterima i zbog toga vojska nije najefikasniji instrument. Biće slučajeva kada ćemo morati da koristimo vojne resurse, ali će to najčešće biti manje jedinice i specijalne snage. Operacije većih razmera, bilo da je reč o vazduhoplovnim, mornaričkim ili kopnenim operacijama, nisu najbolji način za reagovanje na terorističke pretnje,» kaže Penja.

«To je trenutno najveća pretnja, Medjutim, pre napada od 11. septembra postojale su druge pretnje, a one nisu nestale.»

Džon Markovič je predsednik Koalicije za preusmeravanje podmorničke baze koja pokušava da je očuva. Za gradove kao što su Novi London i Groton, u blizini podmorničke baze, ekonomski efekat njenog zatvaranja bio bi poguban. Studije vlade Konetikata pokazuju da bi zatvaranje baze značilo gubitak 17 hiljada radnih mesta i više od milijarde 700 stotina miliona dolara prihoda. Bad Fej je mornarički oficir u penziji i lokalni biznismen u Grotonu.

«Svi mi koji imamo biznise ovde bili bismo užasno pogodjeni.»

«Svrha američke vojske nije da podržava lokalnu ekonomiju - njena svrha je da brani zemlju od stvarnih pretnji», ukazuje Čarls Penja.

Medjutim, pobornici očuvanja baze tvrde da se ne radi samo o lokalnoj ekonomiji. Oni navode da bi cena raščišćavanja terena na kome se nalazi baza mogla da iznese 170 miliona dolara.

«Ovo mesto je bilo industrijska zona i podmornička baza gotovo stotinu godina. Prema tome ima ostataka goriva, tečnosti iz akumulatora na torpedima i slično. Tu su takodje po prvi put uvedeni brodovi i, kasnije, podmornice na nuklearni pogon, još od 50-ih godina,» kaže Džon Markovič.

Odmah do podmorničke baze, u Grotonu se nalazi i fabrika kompanije Dženeral Dajnemiks, u kojoj se projektuju i proizvode nuklearne podmornice za mornaricu. Direktor za odnose sa javnošću te kompanije, Nil Renzel, kaže da nije zabrinut za opstanak kompanije.

«Americi će biti potrebne nuklearne podmornice daleko u budućnost. One su sastavni deo naše odbrane i obavljaju zadatke koje druga bojna sredstva, bilo u vazduhu ili na vodi, ne mogu da obave,» kaže Renzel.

Svakako, nuklearne podmornice neće nestati. I u slučaju da odluka o zatvaranju baze u Novom Londonu bude potvrdjena do kraja godine, većina podmornica će biti premeštena u baze u Virdžiniji i Džordžiji. Ipak, ta odluka još nije konačna i debata o sudbini nuklearnih podmornica će se sigurno nastaviti.

XS
SM
MD
LG