Linkovi

Ljajić: SCG i Haški tribunal još nisu uputili argentinskim vlastima zahtev za izručenje Milana Lukića


Ljajić je negirao vesti da je argentinski sud već doneo odluku o izručenju Lukića i da će on biti sedam meseci u ekstradicionom pritvoru. Vlasti u Beogradu obavestile su i Haški tribunal da će uputiti zahtev za izručenje Lukića iz formalno pravnih razloga, iako su svesne da Hag ima prioritet, rekao je ministar Ljajić.

A u prvom predmetu koji je Haški sud ustupio pravosuđima u regionu, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnice. Radi se o slučaju Zvornik iz 1992. godine, a optužnica je podignuta protiv sedam osoba za ratni zločin ubistva najmanje 19 civila i deportaciju 1.822 stanovnika muslimanske nacionalnosti iz sela Kozluk i Skočić u Mađarsku. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić tim povodom je izjavio da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević o podizanju optužnice pismeno obavestio glavnog tužioca Haškog suda Karlu del Ponte, naglasio da je srpsko Tužilaštvo delovalo na teritoriji nekoliko zemalja i da je predmet izuzetno obiman i složen.

O drugoj temi koja zaokuplja pažnju srpske javnosti, Kosovu, razgovarali su dva generala - načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Paskaš i komandant KFOR-a Iv De Kermabon i tom prilikom ocenili da je bezbednosna situacija na Kosovu i jugu Srbije stabilna. General Paskaš naglasio je da jedinice Vojske SCG i Kfora imaju dobru koordinaciju i da zajednički preduzete mere u ovom momentu garantuju mir. A general De Kermabon je istakao da uska saradnja i razmena informacija služe izgradnji poverenje koje je važno kao garancija mira i slobode kretanja celokupnom stanovništvu pokrajine bez kojih se i ne može razgovarati o konačnom statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG