Linkovi

Šta stoji iza odluke vlade u Teheranu da obnovi nuklearu aktivnost


Kada je Iran počeo da preti da će aktivirati proces obogaćivanja uranijuma u pogonu u Esfahanu, diplomatski krugovi su zabrujali o mogućim posledicama takvog poteza. Takozvana “Evropska trojka” uputila je Teheranu pismo kojim je iranska vlada upozorena da bi slučaj spornog nuklearnog programa mogao da bude upućen Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Međutim, po rečima Šaula Bakaša, istoričara na Univerzitetu Džordž Mejson u Virdžiniji, Teheran u stvari želi da privoli Evropljane na veće ustupke od ponuđenih.

“Oni hoće da pokažu da nisu zadovoljni predlozima Evropljana jer Iranu nije priznato pravo na obogaćivanje uranijuma, kao i da su obećanja u vezi sa trgovinskim i drugim podsticajima isuviše neodređena.”

Kenet Kacman, analitičar nezavisnog Kongresnog istraživačkog centra, smatra da iza odluke Irana o reaktiviranju nuklearnih aktivnosti stoji želja da se ispita jednoglasnost Zapada.

“Mislim da Teheran pokušava da stavlja na probu solidarnost i rešenost samih Evropljana, kao i čvrstinu američko-evropskog saveza. Oni pokušavaju da utvrde do koje su mere te zemlje spremne da to pitanje proslede Savetu bezbednosti i eventualno razmotre zavođenje međunarodnih sankcija”.

Međutim, postavlja se pitanje kolikom je riziku Iran zaista izložen. Rizik je minimalan, ocenjuju neki analitičari. Najgore kazne koje bi mogle da budu zavedene ticale bi se sektora energetike. No, takva odluka bila bi u suprotnosti sa interesima samih zemalja koje bi trebalo da te kazne sprovedu, kaže analitičar Kacman:

“Iran računa na to da najteže sankcije, poput embarga na kupovinu iranske nafte ili zabrana na investicije u toj zemlji, ne mogu da budu zavedene. Cena nafte je već toliko visoka da bi se teško mogla postići saglasnost o bojkotu iranske nafte. Stoga su sankcije koje dolaze u obzir verovatno diplomatskog karaktera poput sniženja nivoa diplomatske misije. Iran je možda spreman da prihvati tu žrtvu radi očuvanja nuklearne opcije”.

Po rečima analitičara Bakaša, takve političke odluke donose se na najvišem nivou, što znači da o tome odlučuje vrhovni iranski lider Ali Hamenei, a ne novoizabrani iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad čiji je stav o iranskom nuklearnom programu i onako identičan mišljenju vrhovnog vodje Irana.

XS
SM
MD
LG