Linkovi

Medjunarodna agencija za atomsku energiju razmatra iransko obnavljanje obogaćivanja uranijuma


Medjunarodna agencija za atomsku energiju, na vanrednoj sednici u Beču, razmatra odluku Irana da obnovi preradjivanje uranijuma. Kriza u vezi sa iranskim nuklearnim programom pogoršala se u ponedeljak, kada je Iran obnovio aktivnost u svom postrojenju za preradu uranijuma, podstakavši strahovanja zapadnih zemalja da Teheran nastoji da sagradi nuklearno oružje.

Evropske diplomate izražavaju očekivanje da će Britanija, Francuska i Nemačka, tri zemlje koje su pregovarale sa Iranom, pozvati islamsku republiku da se pridržava novembarskog dogovora o zamrzavanju svojih nuklearnih aktivnosti u zamenu za paket ekonomskih, tehnoloških i političkih olakšica. Ali diplomate kažu kako za sada ne očekuju da će se Evropljani ili Sjedinjene Države obratiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija radi uvodjenja mogućih sankcija. Oni kažu da se zapadna strategija svodi na upućivanje upozorenja Iranu da mora da poštuje novembarski sporazum i da će se, u protivnom, delegati nuklearne agencije ponovo sastati kako bi odlučili da li da se obrate Savetu bezbednosti. Zapadne sile pokazuju uznemirenje zbog iranskog obnavljanja prerade koncentrisanog uranijuma u gasno stanje, u nuklearnom postrojenju u Isfahanu. Iranci kažu da rudu urana pretvaraju u uranijum tetrafluorid, a ne u gas uranijum heksafluorid, koji bi mogao da se obogati u centrifugalnim mašinama i preradi u nuklearno gorivo upotrebljivo za izradu atomske bombe. Predstavnica Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Melisa Fleming, kaže da su inspektori prisustvovali obnovi prerade uranijuma u postrojenju u Isfahanu, ali da je proces započet pre nego što su posmatračke kamere medjunarodne agencije mogle da budu proverene:

”Možemo da potvrdimo da su Iranci počeli da ubacuju koncentrat uranijuma u mašine za preradu, u Isfahanu. Na žalost, to su učinili uprkos tome što smo ih upozorili da nam je potrebno 24 sata da podesimo kamere.“

Iako Iran tvrdi da prema Sporazumu o zabrani širenja nuklearne tegnologije ima pravo da preradjuje gorivo u civilne svrhe, uključujući obogaćivanje uranijuma, Sjedinjene Države i tri evropske sile podozrevaju da Teheran želi da razvije atomsku bombu. Iran to odbacuje, ali zapadne diplomate i dalje izražavaju sumnju u iranske namere, jer je Iran skrivao taj program od inspektora Medjunarodne agencije za atomsku energiju sve dok jedan iranski disident nije 2002. godine otkrio postojanje ogromnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Natanzu. Nema sumnje da su Evropljani uznemireni najnovijim potezom Teherana, čemu je prethodilo iransko odbacivanje paketa olakšica ponudjenog od strane Evropske unije. Iranci kažu da su vrata i dalje otvorena za pregovore, ali evropski diplomatski napori da se pregovori održe u životu, posle dve godine teških razgovora, sada vise o koncu.

XS
SM
MD
LG