Linkovi

Novi skener za snimanje srca otkriva oboljenja brže i ranije


Lekari u Sjedinjenim Državama počeli su da koriste nov, savremeniji uredjaj za otkrivanje srčanih oboljenja, čak pre nego što se jave prvi simptomi. Najnovija verzija takozvanog tomografskog skenera pruža veoma detaljne snimke srca. Kardiolozi koji su ga koristili, zajedno sa novim dijagnostičkim procedurama, kažu da sada mogu znatno brže da otkriju znakove srčanih oboljenja. To takodje znači smanjenje troškova za lečenje rano otkrivenih oboljenja, a sto je najvažnije, spasavanje više ljudskih života.

Srčana oboljenja su najčešći uzroci smrti u Americi. Istraživači kažu da jedna četvrtina muškaraca i žena pati od neke srčane tegobe. A više od polovine onih koji su iznenada umrli od nekog oboljenja povezanog sa srcem - srčanog napada, moždanog udara i sličnog - nije prethodno imalo nikakve simptome. Zbog toga se kardiolozi nadaju da bi nova ova vrsta skenera mogla da pomogne u ranom otrkivanju oboljenja. Precizan naziv metode je višeslojna kompjuterizovana tomografija koronarne angiografije - skraćeno Em-es-ce-te. Uz pomoć 64 senzora i jednog kratkog impulsa radijacije dobijaju se detaljni snimci odredjenih delova tela. Kardiolog, doktor Norman Lepor, iz Los Andjelesa, koristi novi skener u traganju za ranim znacima oboljenja kod svojih pacijenata, kao što su masne naslage koje sužavaju arterije:


”Srce je neprestano u pokretu. Ne možete da ga zaustavite, ali zato možete da ga snimite. Uz pomoć niza senzora i osobine ove mašine da se vrlo brzo obrće oko pacijenta, moguće je dobiti oštar portret srčane arterije na kome jasno može da se vidi ne samo stvrdnuta naslaga, već, što je važnije, naslaga koja se još nije stvrdnula.“

Doktor Lepor kaže da sada može da stekne jasnu sliku o mekom tkivu srca, snimljenu tokom 15-sekundnog zadržavanja daha od strane pacijenta. Odluke o potrebnoj terapiji mogu da se donesu na licu mesta, na osnovu činjenica, a ne na osnovu pretpostavki.

”Sada smo u mogućnosti da promenimo čitav način postavljanja dijagnoze o tome da li oboljenje arterije postoji ili ne postoji. Prema tome, umesto da kažem pacijentu da postoji relativan rizik, sada mogu da mu odmah kažem da li je bolestan i koliko je bolestan.“

Na primer, sa višeslojnim skenerom doktor Lepor može u svojoj ordinaciji da postavi dijagnozu za pacijenta koji se žali na bolove u grudima, a koji bi inače morao da bude poslat u bolnicu na višečasovne analize. Ovako, procedura traje svega nekoliko minuta. Doktor Lepor kaže da postoje i druge potencijalne primene nove tehnologije:

”Količina informacija koje možemo da dobijemo ovom metodom povećava se kako je sve više upoznajemo i stičemo iskustva. Na primer, sada možemo da snimimo ne samo srčane arterije već i unutrašnjost samog srca.“

Doktor Lepor koristi višeslojni skener u svojoj klinici od prošlog oktobra. On kaže da, zahvaljujući tome, njegovi pacijenti mogu da izbegnu skupe i komplikovanije procedure u borbi protiv skrivenog ubice.

XS
SM
MD
LG