Linkovi

Ostavka Netanjahua uzdrmala politički establišment u Izraelu


Ostavka izraelskog ministra finansija Benjamina Netanjahua uzdrmala je izraelski politički establišment, ali - kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Jerisalima, Sonja Pejes - po svemu sudeći neće odložiti izraelsko povlačenje iz Gaze, planirano za iduću nedelju.

Benjamin Netanjahu je poznat po svom osećaju za dramatične efekte, što je pokazala i njegova jučerašnja ostavka koja je odjeknula kao bomba. Ministar je izabrao redovan nedeljni sastanak kabineta da objavi povlačenje, u znak protesta zbog skorašnjeg dezangažmana. Zatim je predao ostavku premijeru Arijelu Šaronu i napustio prostoriju. Na potonjoj konferenciji za medije Netanjahu je rekao da je sada prekasno da se povlačenje zaustavi, ali da on više ne može da dozvoli da bude deo te, kako je rekao, užasne greške.

Netanjahu je rekao da je, uprkos ličnom protivljenju, izdržao da bi završio važne ekonomske reforme, ali da je sada došao trenutak istine i da je morao da deluje po svojoj savesti. Delim želju za odlaskom iz Gaze i za uspostavljanjem mira, rekao je on, ali povlačenje nije pravi put za to. Netanjahu je predvideo da će Gaza postati baza za islamske teroriste.

Za neke, ratoborni Netanjahu ponovo se pokazao kao heroj. Na desetine narandžastih traka privezano je po ogradama i uličnim svetiljkama oko njegove kuće u Jerusalimu, kao znak podrške naseljenika i protivnika plana o povlačenju. Vodja naseljenika Pinhas Valerštajn, pozvao je druge ministre da slede Netanjahuov primer.

Govoreći na izraelskom radiju Valerštajn je rekao da bi i drugi u kabinetu koji se protive povlačenju trebalo da se oglase i ubede premijera Šarona da barem odloži povlačenje dok se ne održi nacionalni referendum, ili da u protivnom napuste vladu.

Mnogi u Šaronovoj desničarskoj stranci Likud protive se planu o napuštanju 21 jevrejskog naselja u Gazi i četiri manja naselja u severnom delu Zapadne obale. Neki to nazivaju izdajom onoga što vide neotudjivim pravom Jevreja na tu teritoriju, dok ga drugi smatraju za ustupak palestinskom terorizmu.

Arijel Šaron je u prošlosti bio jedan od najsnažnijih pristalica podizanja naselja, ali sada kaže da je povlačenje neophodno za dugoročnu bezbednost Izraela i opstanak jevrejske države. Smatra se da Netanjahuova ostavka neće ugroziti povlačenje.

Posle njegovog povlačenja, preostali ministri u kabinetu glasanjem su izrazili preovladjujuću podršku evakuaciji prva tri nasleja u Gazi, počevši od idućeg ponedeljka. Jedan viši Šaronov saradnik rekao je da pripreme za povlačenje napreduju. Ali odlazak ministra finansija ipak ima politički značaj, jer otvara mogućnost da Netanjahu uputi izazov Šaronu za položaj šefa stranke Likud.

U medjuvremenu, Šaron je imenovao potpredsednika Ehuda Olmerta za privremenog ministra finansija i uputio poruku poslovnoj zajednici da će Netanjahuove fiskalne reforme i tržišna orjentacija ostati na snazi.

XS
SM
MD
LG