Linkovi

Srećković pozvao političare da podrže svoje lidere u rešavanju najbitnijih državnih pitanja


Sve češće u političkoj javnosti Srbije mogu se čuti ocene da evropske i evroatlantske integracije zavise od ozbiljinosti i odgovornosti političke elite.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković ocenio je da se Srbija ponovo nalazi na prekretnici koja će odrediti njenu budućnost i pozvao sve demokratski orjentisane političare da podrže svoje lidere u rešavanju najbitnijih državnih pitanja. Među demokratskim snagama mora postojati saglasnost u trenutku kada moramo doneti nekoliko važnih odluka o budućnosti Srbije kao što su završetak saradnje sa Hagom, ulazak u Partnerstvo za mir i rešavanje kosovskog problema, naveo je Srećković i naglasio da se mora zaboraviti na populizam i demagogiju i da politički lideri moraju da stanu iza svake važne državne odluke ma koliko ona bila nepopularna među građanima.

I bivši šef diplomatije Srbije i Crne Gore Goran Svilanović upozorava da nije dobro koristiti se Miloševićevom filozofijom jer zbog te politike Srbija mora još neko vreme da guta knedle ako želi dalju stabilizaciju svoje pozicije na evropskoj mapi. Svilanović tvrdi da demokratski političari veoma greše kad veruju da će, na primer, zatezanjem odnosa s Hrvatskom dobiti neki plus u biračkom telu i dodaje da je takvim ponašanjem lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica u poslednjih pet godina samo jačao radikale otvaranjem velikih nacionalnih tema kao što su Hag, Kosovo, Bosna i Hrvatska. Tu grešku, kaže Svilanović, sada pravi Demokratska stranka koja izgleda misli da može da pomeri svoje biračko klatno ka tom konzervativnom, nacionalno orijentisanom korpusu što može izazvati eroziju njenog biračkog jezgra.

XS
SM
MD
LG