Linkovi

Goran Svilanović: Najnoviji događaji u odnosima sa susedima posledica nervoze vlasti


Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da se moraju doneti i sprovesti u delo ključne ekonomske, političke i bezbednosne odluke kako bi se premostio jaz koji nas deli od razvijenih i srednje razvijenih evropskih nacija. Oko članstva u Evropskoj uniji, kaže Tadić, u zemlji je praktično postignut konsenzus i otvorenog osporavanja evropske opcije gotovo da i nema. Ali političari u Srbiji treba otvoreno da kažu građanima da na putu do Evrope sve zemlje bivšeg socijalističkog bloka moraju da pristupe evroatlantskim integracijama, ističe predsednik Tadić i dodaje da se evropska vrata ne otvaraju bez učešća u vojnim i bezbednosnim strukturama zapadnog sveta.

Međutim, bivši šef diplomatije i predsedavajući prvog stola Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović kaže da su najnoviji događaji u odnosima sa susedima posledica nervoze vlasti pred pregovore o statusu Kosova i sa Crnom Gorom o budućnosti državne zajednice i pogrešnih procena da Srbija može da otvori sve te probleme a da nema odgovore na njih. Kao ključni uslov za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji postavljeno je hapšenje i izručenje Haškom tribunalu generala Ratka Mladića.

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić izjavio je da se obruč oko Radovana Karadžića i Ratka Mladića steže i da bi se oni mogli naći pred Haškim tribunalom do kraja godine. U provere mogućih lokacija na kojima se Mladić nalazi uključene su, rekao je ministar Ljajić, i određene bezbednosne strukture iz međunarodne zajednice i sve bezbednosne službe Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG