Linkovi

Diker: Hrvatska vojska kršila međunarodno pravo-najveći broj zločina počinjen tek pošto je zauzeta Krajina


Povodom obeležavanja desetogodišnjice operacije Oluja razgovarali smo sa Ričardom Dikerom, direktorom Programa za međunarodnu pravdu u organizaciji Hjuman rajts voč. U razgovoru sa našom koleginicom Jelom Jevremović, Diker se osvrnuo na Operaciju Oluja sa stanovišta ljudskih prava:

Glas Amerike: Prema nalazima Hjuman rajst voča, u kratkotrajnoj vojnoj ofanzivi Oluja stradalo je 526 Srba od kojih su 116 bili civili, dok je u jeku te operacije raseljeno oko 200,000 Srba, podseća Ričard Diker:

Diker: Prema našim nalazima, mada je hrvatska vojska kršila međunarodno humanitarno pravo, najveći broj zločina dogodio se tek pošto je ponovo zauzeta Krajina. Ti zločini uključuju pogubljenje starih i bolesnih osoba koje su ostale u svojim kućama, kao i paljenje i uništavanje srpskih sela i imovine. U mesecima posle operacije Oluja najmanje 150 srpskih civila je pogubljeno, a oko 110 je nestalo.

Naš sagovornik takođe ukazuje na optužnicu Haškog tribunala protiv generala Gotovine u kojoj se navode zločini protiv čovečnosti i učešće u " zločinačkom poduhvatu". Hjuman rajts voč je kritikovao tadašnju hrvatsku vlast zato što nakon operacije Oluja nije ništa preduzela da se zaustavi spaljivanje imovine i stradanje Srba.

Diker: Očigledno je da je hrvatsko vođstvo u to vreme bilo dobro upoznato sa spaljivanjem kuća, pljačkama i ubistvima koja su se događala u Krajini u danima nakon te kratkotrajne vojne akcije. Po našem mišljenju, visoki vladini zvaničnici, naročito oni koji su bili na visokim vojnim položajima, saučesnici su u zločinima pljačke, paljevina i ubijanja civila. I to iz dva razloga: prvo, znali su da šta se događa; drugo, ništa nisu preduzeli da se to zaustavi. “Hrvatsku vladu smo kritikovali i zbog toga što nije preduzela mere da podstakne povratak Srba”, ističe Ričard Diker.

XS
SM
MD
LG