Linkovi

Obeležavanje 10. godišnjice početka vojne akcije Oluja, tokom koje je proterano 250.000 Srba


Vojne i policijske snage Hrvatske su u toj akciji ubile na stotine i proterale oko 250.000 Srba, od kojih mnogi i danas žive u izbegličkim centrima širom Srbije. Porodice nestalih u Oluji danas su u Ambasadi Hrvatske ostavili spisak sa imenima 2.627 Srba nestalih od 1991. do 1995, uz zahtev za pomoć u njihovom nalaženju. Niko iz Ambasade nije zašao da primi spisak, pa je predstavnik udruženja porodica gurnuo spisak ispod ulaznih vrata. Ispred Ambasade, koju je obezbeđivao kordon policije, ostavljeno je 2.900 ruža. Više hiljada Srba iz Hrvatske zatražilo je danas da "zvanična Hrvatska u cilju trajnog mira, pomirenja i suživota, kaže celu istinu o 'Oluji' i da prestane sa slavljem", kako su rekli, "progona čitavog jednog naroda". Oni su uputili i zahtev Haškom tribunalu da zvanično proglasi tu akciju genocidnom i da osudi sve koji su ubijali, silovali i pljačkali u njoj.

Patrijarh Pavle, služio je liturgiju za one koji su ubijeni i pomolio se za dobro svih prognanika

U molitvi su učestvovali i predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica. Crkva Svetog Marka bila je premala za sve koji su hteli da prisustvuju: "Žalost je naša prevelika, ali bi ona bila neprebolna da su oni izginuli idući da osvajaju tuđe. Oni su proterani iz svojih krajeva, gde su živeli stotinama godina", kazao je patrijarh.

Koštunica: Najveće etničko čišćenje

Vojislav Koštunica je u pisanoj izjavi ocenio da je Oluja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, te da ni posle deset godina još nema pravde i priznanja celovite istine, a posledice te tragedije nikada do kraja neće moći da se otklone.

Izbeglice iz kolektivnog centra u Krnjači, nadomak Beograda, kažu da ne veruju da će se ikada vratiti u svoje domove i da već 10 godina gledaju ministre i različite međunarodne predstavnici koji dolaze, obećavaju i odlaze. Sve nade da će se vratiti u Hrvatsku do sada su, kažu, bile lažne. Rasim Ljajić je najavio snažniji pritisak na Hrvatsku da omogući povratak prognanih i rekao da problem nije u tome što povratak biva sprečavan, već u tome što je reč o tihoj zabrani koja podrazumeva otežavanje i odugovlačenje dobijanja različitih dozvola i sredstava za obnovu kuća.

"Na žalost, nisam osetio potpunu želju hrvatske strane da taj proces bude brži. U prvih sedam meseci vratila se samo 1941 osoba, a ovde ih ima još oko 100.000", kaže Ljajić.

Predstavnik Haškog tribunala Aleksandra Milenov bila je prvi predstavnik Tribunala u nekom izbegličkom centru. Izbeglice su od nje tražile odgovornost onih koji su krivi za njihovu sudbinu, a ona im je odgovorila da su optužena tri najodgovornija, a to su Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak.

U Srbiji protesti i parastos U Srbiji je 10 godina Oluje obeleženo protestnim šetnjama, parastosom u crkvi Svetog Marka, izložbom, prikazivanjem dokumentarnih filmova i panel-diskusijom. Najavljeno je da će parastosu, koji će služiti patrijarh Pavle, prisustvovati predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica i funkcioneri Srpke radikalne stranke.

U Hrvatskoj slavlje: Blistava pobeda

S druge strane, u Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik, koji se slavi kao Dan domovinske zahvalnosti, a od pre četiri godine i kao Dan oružanih snaga Hrvatske. Zvaničnici Hrvatske danas su na groblju Mirogoj položili vence i zapalili sveće. Obeležavanju godišnjice prisustvovali su predsednik Stjepan Mesić, delegacija Sabora na čelu s predsednikom Vladimirom Šeksom, premijer Ivo Sanader, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Berislav Rončević i Ivica Kirin i predstavnici grada Zagreba i političkih stranaka.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić juče je poručio da je Hrvatska imala svako pravo, i po rezoluciji Ujedinjneih nacija, da pokrene Oluju.

"Ta akcija je sjajno pripremljena, uz sva pravila ratovanja, a izvedena je munjevito, slomila je otpor agresora i izvedena uz poštovanje svih međunarodnih konvencija. Na žalost, posle akcije je bilo ekscesa, zločina, pljačke. To je bilo obrađivano na sudovima, ali ne dovoljno, i to sada treba učiniti", kaže Mesić.

Premijer Hrvatske Ivo Sanader u čestitki je naveo da se Hrvatska na praznik priseća sudbonosnih zbivanja i veličanstvenih vojno-policijskih operacija kojima se stalo u obranu samostalne i suverene Hrvatske i svih njenih građana. Operativnim pravcem Ogulin-zapadna Bosna zapovedao je general pukovnik Marijan Mareković, koji je ostao zapamćen po događaju na Plitvicama gde se, po završetku Oluje, rukovao s ratnim zapovednikom bihaćkog Petog korpusa generalom Atifom Dudakovićem.

Protest Ministarstva u Zagrebu

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske danas je saopštilo da od vlasti Srbiji očekuje udaljavanje od politike velikosrpskog hegemonizma i teritorijalnih pretenzija prema susednim državama i narodima. Reagujući na ocene ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića o Oluji, Ministarstvo je navelo da je reč o politički potpuno neprihvatljivim i istorijski neutemeljenim procenama.

XS
SM
MD
LG