Linkovi

Buš: Pretnje Al Kaide neće odvratiti SAD od njihove misije u Iraku


Buš: Pretnje Al Kaide neće odvratiti SAD od njihove misije u Iraku

Američki predsednik Buš izjavio je da pretnje Al Kaide neće odvratiti SAD od njihove misije u Iraku, kao i da će američke trupe «ostati na istom kursu» i završiti svoj posao u toj zemlji. Buš je reagovao na video snimak izjave zamenika vodje Al Kaide, Ajmana al-Zavahirija koji je danas objavljen na arapskoj satelitskoj stanici al-Džazira. Na tom snimku, zamenik Osame bin Ladena, upzorava SAD da će izgubiti hiljade svojih vojnika u Iraku ako ne povuku svoje trupe. Al-Zavahiri je takodje zapretio novim terorističkim napadima na Britaniju, mada nije preuzeo direktnu odgovornost za bombaške napade 7. jula u kojima je poginulo više od 50 osoba.

Njujorška policija objavila detalje o tipu eksploziva koji je korišćen u prošlomesečnim smrtonosnim napadima na javni prevoz u Londonu

Komesar policije Rej Keli rekao je da su njujorški detektivi koji saradjuju sa britanskom policijom saznali da teroristi koriste materijale koji su im lako dostupni da proizvedu bombe. Istražitelji veruju da su napadači koristili eksploziv na bazi peroksida koji se može napraviti od materijala kao što je hidrogen za farbanje kose ili konzervans za hranu. Drugi policajac rekao je da bombaši nestabilni eksploziv čuvaju u skupim frižiderima kako bi sprečili slučajne detonacije.

Hitan sastanak Medjunarodne agencije za atomsku energiju

Evropske diplomate sazvale su hitan sastanak Medjunarodne agencije za atomsku energiju, kako bi uputile upozorenje Iranu da ne započinje ponovo svoj nuklearni program. Diplomate kažu da je cilj sastanka, koji je zakazan za utorak, da se odgovori na iransko saopštenje da će nastaviti operacije preradjivanja uranijuma u svojom ključnom nuklearnom pogonu početkom sledeće nedelje. Ranije ove nedelje, Francuska je saopštila da bi Teheran mogao da izazove medjunarodnu krizu ako ne odustane od odluke da obnovi svoj nuklearni program.

Nove popravke šatla Diskaveri u svemiru neće biti neophodne

Američka svemirska agencija NASA objavila je da nove popravke šatla Diskaveri u svemiru neće biti neophodne i da se letelica može bezbedno vratiti na Zemlju. Kako je saopšteno, malo oštećena termalna zaštita pored prozora u kokpitu neće ugroziti šatl prilikom ponovnog ulaska u atmosferu u ponedeljak. Astronaut Stiv Robinson juče je uspešno uklonio dva mala parčeta izolacione oplate koja su virila iz termičkih ploča u donjem delu šatla.

XS
SM
MD
LG