Linkovi

Koliko su SAD spremne za moguće terorističke napade na transportni sistem?


Napadi u Londonu i još katastrofalniji napadi na putničke vozove u Madirdu, 2004. godine, doveli su u središte pažnje Kongresa pitanje bezbednosti sistema za masovan prevoz putnika. Na nedavnom pretresu u jednom pododboru Predstavničkog doma, zaduženom za ispitavanje spremnosti na vanredne situacije, svoja mišljenja su izneli funkcioneri gradskih transportnih sistema u Njujorku, Los Andjelesu i Vašingtonu. Predsedavajući odbora, republikanski kongresmen Piter King, ukazao je da svi već znaju da su transportni sistemi podložni terorističkim napadima:

“Zbog veličine, otvorenosti i složenosti masovnih transportnih sistema u njima nema kontrolnih punktova, kao što je to slučaj na aerodromima gde se vrši pregled putnika i prtljaga. Putnici su stranci što teroristima obezbedjuje anonimnost i mogućnost za lako begstvo.”

Kongresmen Bil Pascrel, demokrata iz Nju Džersija, jedan je od kongresmena koji ukazuju na nesrazmernu pažnju, koja se pridaje bezbednosti avionskog saobračaja od terorističkih napada 2001. godine, u odnosu na bezbednosne mere u kopnenom saobračaju.

“Ti napadi kod kuće predstavljali su sumoran podsetnik koliko je lako sprovesti teroristički napad na američki želježnički sistem. Za svakoga ko je ikada putovao vozom, takva konstatacija ne predstavlja iznenadjenje.”

Funkcioneri američke vlade svedočili su o nastojanjima da se unapredi obuka i spremnost za moguće terorističke akcije. Robert Džejmison, zamenik administratora Federalne transportne uprave izjavio je da teroristički napadi u Madridu i Londonu potvrdjuju da je antiteroristička tehnologija nije dovoljna. On je rekao da američki stručnjaci analiziraju napade u Londonu i Madridu da bi izvukli korisne informacije za gradske vlasti u američkim gradovima.

Kao deo priprema za potencijalno katastrofalne napade bombaša samoubica, šef vašingtonske polciije, Poli Hanson, ukazala je na neke mere koje je preduzeo sistem podzemne železnice u glavnom gradu Amerike.

“Saradjujemo sa lokalnom policijom, posebno policijom Vašingtona. Evo i danas imamo čas obuke. Mislim da su predstavnici policijskih snaga Vašingtona posetili Izrael i razmotrili neka tamošnja iskustva. Saradjivali smo sa njima ranije, naročito kada smo počeli da koristimo automatsko oružje u našem sistemu, da bi smo razvili postupke i sada taj aspekt aktivnosti pojačavamao u svetlu londonskih dogadjaja.”

Funkcioneri u Vašingtonu čekaju da vide rezultate nasumičnih pretresa putnika u Njujorku, pre nego što odluče o sličnim merama. Viliam Moreng je šef bezbednosnog sektora gradske transportne uprave u Njujorku.

“Nasumične preglede počeli smo prošle nedelje. Izgleda da je javnost veoma zadvoljana time i da nije uznemirena. Njujorška policija vrši taj nadozir širom gradskog njujorškog traniztnog sistema, ka i u sistemu prigradskog saobračaja.”

Na svedočenju ove nedelje na Kapitol Hilu, seketar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, rekao je da su prošlogodišnji bombaški napadi u Madridu proizveli, kako se izrazio, jače odgovore na pitanja o bezbednosti železnice, sa fokusom na novu tehnologiju za otkrivanje hemijskih i bioloških agensa, koje bi teroristi mogli da koriste. Istovremeno, mnogi zakonodavci i dalje ukazuju na, kako kažu, veliki raspon izmedju milijardi dolara potrošenih za bezbednost avionskog saobračaja i sredstava koja se ulažu u bezbednost kopnenog masovnog transporta.

XS
SM
MD
LG