Linkovi

Situacija nastala hapšenjem vladike Jovana ne sme poremetiti dobrosusedske odnose


Državni praznik Makedonije, Ilinden ili Sveti Ilija, koji je prethodnih godina obeležavan u manastiru Prohor Pčinjski koji se nalazi na granici Srbije i Makedonije, ove godine protekao je bez makedonskih zvaničnika i građana, što je ranije bilo uobičajeno. Odsustvo makedonskih zvaničnika dovodi se u vezu sa zahlađenje odnosa dve države posle oštrih reči i postavljenih ultimatuma upućenih Skoplju iz Beograda povodom hapšenjem arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve Jovana.

U Beogradu je već primetno nastojanje predstavnika vlasti da se ublaži dosadašnji oštar ultimativni ton pojedinih srpskih zvaničnika. Zamenik ministra za ekonomske odnose Srbije a inostranstvom Vlatko Sekulović pozvao je domaće političare na smirivanje odnosa sa Makedonijom i upozorio da bi dalje zatezanje moglo imati ozbiljne ekonomske posledice jer je ta zemlja veoma značajan spoljnotrgovinski partner Srbije. Sa ekonomskog i racionalnog stanovišta interes Srbije je da razvija dobrosusedske odnose sa Makedonijom, rekao je Sekulović.

Predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović, povodom pogoršanja odnosa sa Makedonijom ocenio je da se emocijama ništa neće rešiti, da se treba ponašati u skladu sa interesima Srbije i razvijati dobrosusedske odnose. Opozicija upire prstom na vlasti kao krivca za zahlađenje odnosa Beograda i Skoplja. Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak optužio je vlasti u Beogradu da najnovijom krizom pokušavaju da ostvare stare teritorijalne aspiracije prema Makedoniji, a Socijaldemokratska unija i Građanski savez Srbije smatraju da je Vlada odgovorna za pogoršanje odnosa sa Makedonijom.

XS
SM
MD
LG