Linkovi

Pomoć za gladne u Nigeru počela da stiže


Međunarodna organizacija Svetski program za ishranu, počela je sa dostavom hitne humanitarne pomoći stanovništvu afričke države Niger.

Ta organizacije UN je još prošle godine počela da upozorava da Nigeru preti ozbiljna nestašica hrane, usled velikih suša i najezdi skakavaca.

U saopštenju agencija UN navodi da je u toku doprema i dostava 4200 tona visoko-energetske hrane i naglašava da će svaka porodica dobiti korpu namirnica dovoljnu za jednomesečnu ishranu.

Glad pogađa decu

Amina ima šest godina, njeno telo je preslabo, kaže njena majka, da bi hodala ili primila hranu. Čak i voda kod nje prozrokuje povraćanje. Amina je medju 800 000 dece koja su izgladnela do smrti u Nigeru, jednoj od najsiromašnijih zemalja. U Nigeru je 3,5 miliona ljudi gladno i, svakim danom, gubi nadu.

«Odgovor je bio neprimereno spor, nakon što su u najezdi, skakavci pojeli sve zalihe hrane, a kiša, potrebna za ovogodišnje useve, pala prekasno. Spržena zemlja je rodila samo otrovane biljke. Ova šestočlana porodica deli pacova za ručak, i oni su medju srećnijima. Glad je pogodila svako živo biće u Nigeru, ljude i životinje podjednako, kaže Milton Tetonidis iz organizacije "Lekari bez granica".

Predsednik Nigera je izjavio da je osramoćen potpunom nemaštinom i da strahuje da će se to loše odraziti na njegovu vladu. On je posetio krizno područje, ali je došao praznih ruku. Dopisnik BBC-a Hilari Anderson bila je tu kada je medjunarodna pomoć počela polako da pristiže.

«Svim ovim ljudima je bilo rečeno da samo oni kojima je neophodna pomoć mogu da ostanu kako bi dobili hranu. Ostalima je bilo rečeno da se vrate kući», kaže Anderson.

Hilari je gledala kako majke odnose svoju decu kako bi ih sahranile. Takodje je, kaže, videla i tračke nade. Amina, jedno od dece koju je Hilari upoznala u Nigeru, sada hoda. Nekoliko dana može da preokrene situaciju. Preko vikenda , već je uočljivo više znakova nade. Stotine dece stoje u redu za nabubreli kikiriki, visokoproteinsku smešu kikiriki putera, šećera i mleka - koja može da napravi razliku izmedju života i smrti.

« eoma je dobro da pomoć u hrani stiže , ali za većinu ove dece , već je prekasno», kaže Džoan Sikins iz "Lekara bez granica".

Humanitarni radnici potvrdjuju da će biti potrebno mnogo više nabubrelog kikirikija, mnogo više medjunarodne pažnje prema ovoj krizi, kako bi se situacija preokrenula, u korist stanovnika Nigera.

XS
SM
MD
LG