Linkovi

Nove studije pokazuju da konzumiranje sokova vodi ka gojaznosti


Nedavna studija «Tečni slatkiš», navela je grupu advokata u Vašingtonu, da zatraži da se na bezalkoholna pića obavezno stavljaju upozoravajuće etikete. Nedavno je Centar za nauku u interesu javnosti, uputio jednu peticiju nacionalnoj Agenciji za hranu i lekove, sa zahtevom da se na sva nedijetalna bezalkoholna pića stave upozorenja na moguće posledice po zdravlje. Etikete bi se stavljale na sva pića sa više od 13 grama šećera – konzerva običnog bezalkoholnog pića obično sadrži tri puta veću količinu.

Majkl Džejkobson je vodio ovo istraživanje i utvrdio da su tokom 2004, proizvođači bezalkoholnih pića snabdeli svakog potrošača sa oko 60.000 nepotrebnih kalorija.

«Praktično se davimo u ovim pićima. Amerikanci konzumiraju dvostruko više soda nego pre 30 godina», kaže Džejkobson.

Džejkobsonovo istraživanje pokazuje da ljudi piju previše bezalkoholnih pića, što znači i da ne piju dovoljno vode i mleka. Ovo naročito važi za decu i tinejdžere, koji su često i u školi i u kući zatrpani reklamama takvih napitaka i nezdrave hrane. Predložene etikete treba da upozoravaju na gojaznost, oštećenja zuba i druge zdravstvene probleme.

Američko Udruženje za bezalkoholna pića zastupa proizvođače i distributere tih napitaka, a njegova predsednica i izvršna direktorka, Suzan Neli, ukazuje da proizvođači već obaveštavaju potrošače o hranjivosti proizvoda.

«Zahtev upućen Agenciji za hranu i lekove da se na pića ili hranu stave upozoravajuće etikete, zaista je preteran. Gde bi se takav spisak zaustavio? Bombone, keks, sladoled, čak i posno mleko i stoprocentno prirodni sok od pomorandže? Svi ovi proizvodi, zajedno sa hiljadama prehrambenih artikala, mogli bi da postanu predmet posebnog etiketiranja», kaže Suzan Neli.

Pored upozoravajućih etiketa, peticijom se traži da se slična upozorenja stave u jelovnike u restoranima, da se poveća poreza na bezalkoholna pića i zabrani prodaja tih napitaka u školama.

XS
SM
MD
LG