Linkovi

Uhapšena četvorica terorista koji su prošle nedelje neuspešno pokušali bombaške napade u Londonu


Dvojica bombaša uhapšena su u londonskoj četvrti Noting hil. Jedan je identifikovan kao 27-godišnji Muktar Said Ibrahim, koji je emigrirao iz Eritreje 1990. godine. Drugi je rekao da se zove Ramzi Muhamad. Italijanske vlasti saopštile su da su u Rimu uhapsile Osmana Huseina, britanskog državljanina poreklom iz Somalije. Do prvog hapšenja u ovom slučaju došlo je u sredu, kada je u ruke policije u Birmingemu pao 24-godišnji Somalac, Jasin Hasan Omar.

Šef antiterorističkog odeljenja londonske policije, Piter Klark, istakao je da ova hapšenja predstavljaju značajan prodor, ali da još mnogo posla ostaje da se uradi:

”Uprkos napretku u istrazi ne smemo se uljuljkivati uspesima. Opasnost je i dalje prisutna i veoma realna. Javnost mora da bude budna. Želeo bih da uverim gradjane da činimo sve što možemo da održimo bezbednost,“ rekao je Klark.

Jedan od očevidaca londonskih hapšenja izjavio je novinarima da je u poslednjim trenucima akcije vodjen napet dijalog izmedju jednog od osumnjičenih i policajaca, koji su zahtevali da izadje iz svog skrovišta samo u donjem vešu, kako bi bili sigurni da na sebi nema eksploziv. Osumnjičeni ih je poslušao, posle čega je neobeleženim policijskim automobilom prebačen u policijsku stanicu Padington grin, sa najstrožijim merama bezbednosti. Što se tiče osumnjičenog teroriste uhapšenog u Rimu, britanska policija kaže da će tražiti njegovo izručenje na osnovu evropske poternice.

XS
SM
MD
LG