Linkovi

SAD saopštile da je TV mreža ABC imala zakonsko pravo da prenosi intervju sa Basajevim


Sjedinjene Američke Države ponovile su svoj stav da je vođa čečenskih pobunjenika Šamil Basajev terorista, ali je Stejt Department saopštio da je TV mreža ABC imala zakonsko pravo da emituje intervju sa njim.

Basajev je preuzeo odgovornost za neke od najstrašnijih terorističkih akcija u Rusiji poslednjih godina, a emitovanje intervjua sa njim na TV mreži ABC, izazavalo je snažne diplomatske proteste iz Moskve. Međutim, Stejt Department tvrdi da američka Vlada nije imala nadležnost da spreči emitovanje intervjua na toj mreži, iako je ponovila svoj stav da su Basajev i njegovi ekstremni čečenski sledbenici – teroristi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uputilo je zvaničan protest američkom diplomatskom predstavništvu u Moskvi pošto je u četvrtak uveče na ABC-ju u emisiji "Najtlajn" emitovan intervju sa Basajevim.

Na redovnom brifingu, portparol Stejt Departmenta, Šon Mekormek, rekao je da američka Vlada nije igrala nikakvu ulogu u odluci da se emituje segment programa sa Basajevim, i da je to bilo nešto na šta TV mreža po američkom Ustavu - ima pravo. Istovremeno, on je napomenuo da su Sjedinjene Države 2003. godine proglasile Basajeva teroristom i dodao da teroristički napadi, za koje je on preuzeo odgovornost, uključujući opsadu škole u Beslanu prošle godine u kojoj je poginulo preko 300 ljudi, nemaju opravdanja.

"Mi najstrožije moguće osuđujemo svaki čin terorizma i kao što smo i ranije rekli, posebno kada je reč o Čečniji, nijedan cilj ne opravdava oduzimanje ili rizikovanje života nevinih civila. Uz sve poštovanje pitanja emitovanja ovog intervjua, američka Vlada ni na koji način nije bila umešana u odluku TV mreže ABC da prikaže intervju. Američka Vlada nema nadležnost da spreči ABC da iskoristi svoje ustavno pravo i emituje intervju", rekao je Mekormek.

U intervjuu za koji se tvrdi da je snimljen u tajnom skloništu u čečenskim planinama, Basajev je, pored ostalih napada, priznao i svoju ulogu u opsadi škole u Beslanu i rekao da planira nove terorističke akcije. I dok je priznao da bi možda mogao da bude smatran teroristom, Basajev je optužio ruske vlasti da vrše veliku kampanju genocida kako bi sprečili Čečeniju da dobije nezavisnost. Ruski zvaničnici rekli su da je američka TV mreža pokazala sraman nemar za standarde odgovornog novinarstva prenoseći komentare Basajeva i dodali da je činjenica, da je intervju uopšte prikazan, pokazala američke dvostruke standarde po pitanju terorizma.

Dok je odgovarao na novinarska pitanja, portparol Mekormek rekao je da ne postoji nesaglasnost između pristupa američke Vlade intervjuu sa Basajevim i ranijih kritika na račun arapske TV stanice al-Džazire, zbog, između ostalog, i emitovanja snimljenih poruka Osame Bin Ladena i drugih terorista. Mekormek je istakao da su SAD u prošlosti kritikovale al-Džaziru zbog pogrešnog interpretiranja američke politike i zbog emitovanja traka na kojima su bile poruke Osame Bin Ladena i drugih, upućene terorističkim ćelijama. On je međutim dodao da su američki zvaničnici oduvek priznavali pravo uredničkih procena u različitim TV mrežama. Takođe je rekao da mu nije poznato da je bilo ko u američkoj Vladi zabrinut, da je intervju sa Basajevim sadržao bilo kakvu poruku ili signal terorističkim ćelijama.

XS
SM
MD
LG