Linkovi

Sejlor: Proizvodi sa etiketom“ Made in Serbia” bili su prijatno iznenadjnje sajma u Njujorku


Ministar za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom, Milan Parivodić, rekao je da se ove jeseni očekuje “početak investicionog buma” u Srbiji i da bi ta zmelja mogla da postane regionalni ” ekonomski tigar.” O tome i dosadašnjoj i daljoj ekonomskoj saradnji SAD i Srbije i Crna Gora razgovarli smo sa predsednikom Poslovnog saveta Srbije i Crne Gore i SAD, Džonom Sejlorom. Razgovor je vodio naš kolega Branko Mikašinović.

Sejlor: Srbija i Crna Gora se otvara prema inostranstvu i prilagodjava svoj ekonomski sistem da bi postao atraktivniji za strane investitore i da uspešnije promoviše izvoz svoje robe. Izuzetno pozitivan razvoj dogadjaja je, na primer, angažovanje američke kompanije “Dajnkorp” na izgradnji transportnog kargo terminala na beogradskom aerodromu, što bi privuklo brojne strane kompanije u Beograd i Srbiju da taj aerodrom koriste kao glavni distribucioni centar za jugoistočnu i zapadnu Evorpu, kao i Afriku. Što se tiče izjave ministra Parivodića da bi Srbija mogla da postane ” ekonomski tigar na Balkanu”, ona je uzeta van konteksta. Medjutim, ministar je u pravu kada govori o potencijalu ekonomskog rasta Srbije zbog, izmedju ostalog, idealne lokacije te zemelje, dobro obrazovnog stručnog osoblja i radne snage, kao u mogućnosti u oblasti poljoprivrede i visoke tehnologije.

Glas Amerike: Američka administracija je inicirala podršku i promoviše izvoz brojnih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u SAD. Šta bi ste mogli da nam kažete o tome?

Sejlor: Nedavno je američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio da je odobreno 300.000 dolara za program ispunjavanja medjunarodnih standrada za srpske poljoprivredne proizvode radi njihovog plasmana širom sveta. Vlada Srbije je obezbedila dva miliona evra u te svrhe. Sve u svemu, poljoprivredni proizvodi te zemlje odličnog su kvaliteta. Na najvećem sajmu prehrambenih proizvoda u SAD održanom u Njujorku od 10.do 12. jula , Američka agencija za medjunarodni razvoj --USAID--sponzorovala je i promovisala prisustvo i proizvode 16 kompanija iz Srbije . Ja sam lično prisustvovao tom sajmu i mogu vam reči da su prozivodi iz Srbije odlično primljeni, posebno voćni sokovi kompanije Fresh and Co, kao i preduzeća Stark i Atle, tako da je ovdašnja firma za eksluzivnu distirbuciju tih proizvoda, “Vela di natura” , dobila više porudžbina nego što bi mogla da isporuči. Proizvodi sa etiketom“ Made in Serbia” bili su prijatno iznenadjnje ovogodišnjeg sajma.

Glas Amerike: Pored poljoprivrednih prozivoda šta drugo bi moglo da se plasira na američko tržište?

Sejlor: Želim da naglasim jedan i najvažniji prozivod koji Srbija može odmah da izvozi i plasira u velikim količinama na američko tržište -- a to je nameštaj. U SAD postoji velika potražnja za nameštajem. SAD su najveći svetski uzovnik nameštaja. Njaveći sadašnji izvoznik namestaje u SAD je Kina; medjutim, ta zmelja je pod udarom zbog njene trgovinske politike i ovo je momenat koji bi Srbija mogla da iskoristi i da se ubaci na američko tržište jer američki kupci već sada traže alterniativne izvore. Srpska preduzeča su pirsutna ovde ali ni izdaleka nisu toliko agresivna koliko bi trebalo da budu. Srpska preduzeća bi trenbalo da iskoriste ovu pirliku.

Glas Amerike: Šta je Poslovni savet Srbije i Crne gore i SAD učinio u poslednje vreme na unapredjenju ekonomskih odnosa izmedju dve zemlje?

Sejlor: Održavamo direktan dijalog sa vladom Srbije i Crne Gore i ambasadom te zemlje u Vašingtonu. Mi smo u poslednje vreme bili aktivno angažovani da se Srbiji i Crnoj Gori odobri status generalnog sistema preferenci, što je usvojeno i stupilo na snagu 15. jula. Time se omogućava da neki prozvodi iz Srbije i Crne Gore budu uvezeni u SAD bez carine i da budu tretirani na isti način kao i proizvodi drugih, susednih istočnoevropskih zemalja, što je samo po sebi veliki uspeh, a posebno sada, u svetlu drastično povećani carinskih tarifa.

XS
SM
MD
LG