Linkovi

Vreme je da porodice Bošnjaka deportovanih iz Crne Gore 1992. dobiju odgovor gde su njihovi najmiliji


Reis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić danas je u Podgorici saopštio da Crna Gora ide dobrim putem u evropske integracije, ali da je krajnje vrijeme da porodice Bošnjaka deportovanih iz Crne Gore 1992. godine dobiju odgovor gdje su njihovi najmiliji.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je u razgovoru sa Cerićem da Islamska zajednica ima značajnu ulogu u afirmaciji skladnog multietničkog i multikonfesionalnog crnogorskog društva. Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Đukanović je istakao da Crna Gora, posredstvom češćih susreta, inicijativa i dogovora u obostranom interesu želi unaprijediti saradnju sa BiH. Crnogorski premijer je kazao da je strateška odrednica Crne Gore punopravno članstvo u Evropskoj uniji i ukazao da na tom putu želi steći nezavisnost. Navodi se da je reis Islamske zajednice kazao da cijeni napore koje čini Vlada Crne Gore u pravcu promovisanja harmoničnog života među građanima različitih vjera i nacija i ocijenio da težnja Crne Gore da preuzme odgovornost za vođenje sopstvene države zaslužuje poštovanje.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović saopštio je gostu da će Crna Gora, "afirmišući dobre međuetničke i međuvjerske odnose u Crnoj Gori, i odvojenost države od crkve i vjerske zajednice, poštovati i svoju ustavnu obavezu materijalnog pomaganja vjeroispovijesti", sa čime se saglasio i Cerić kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta. Navodi se da je prioritet stavljanje u funkciju medrese u Podgorici. Manjinski narodi u Crnoj Gori temelj su njenog mira i demokratskog razvoja, rekao je predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić u razgovoru sa reisom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafom Cerićem.

Navodi se da je Cerić zahvalio Krivokapiću na odnosu koji država Crna Gora ima i gradi prema pripadnciima Islamske vjerske zajednice i "izrazio želju da i u budućnosti taj odnos bude izgrađivan na principima tolerancije i mira među različitim narodima”. Govoreći o deportovanim Bošnjacima 1992.godine, Cerić je rekao da je “nadležne u Crnoj Gori obavijestio da je krajnje vrijeme da porodice nađu odgovor, da im se kaže gdje se nalaze njihovi najmilili koji su tražili utočište u Crnoj Gori, a nažalost nisu ga mogli naći”.

XS
SM
MD
LG