Linkovi

Britanija priprema oštrije anti-terorističke propise


Britanska policija analizira velike količine eksplozivnog materijala pronađenog u jednom stanu u Londonu, koji se dovodi u vezu sa bar jednim od osumnjičenih za prošlonedeljne, neuspele bombaške napade u britanskoj prestonici. Pomenuti stan, britanske novine nazivaju “fabrikom bombi”.

Policija je takođe objavila imena dvojice osumnjičenih, jednog naturalizovanog britanskog državljanina iz Eritreje i jednog Somalijca, sa legalnim boravištem u Britaniji. Talas terorističkih aktivnosti je inače primorao britansku vlast da ispita mogućnosti uvođenja dodatnih mera bezbednosti.

U svetlosti nedavnih napada u Londonu, Britanska vlada sada nastoji da pooštri antiterorističke zakone i da policiji veća ovlašćenja. Sastanak premijera Tonija Blera sa liderima opozicije bio je prema zajedničkoj oceni produktivan. Tema sastanka su bile mogućnosti pobooštravanja antiterorističkih zakona.

“Kada glavne političke partije predstavljaju ujedinjeni front, upućujete teroristima važan signal o našoj snazi, rešenosti, jedinstvenoj volji da ih pobedimo”, rekao je Bler posle sastanka.

U ovom trenutku policija može da zadrži osumnjičene u pritvoru 14 dana - bez podizanja optužnice.
Međutim, vlada želi da se to produži na tri meseca.

“Sve dok su bezbednosne mere na snazi, policija bi imala veliku korist ako dobije više vremena za držanje osumnjičenih u pritvoru”, objašnjava bivši specijalac, Čarls Šubridž.

Takođe je razmatrano korišćenje snimljenih telefonskih razgovora kao dokaza u sudu, čemu se vlada do sada protivila na osnovu preporuka bezbednosnih službi. Premijer Bler se sada načelno saglasio sa tom idejom.

Policija koja istražuje najnovije napade, u međuvremenu je zaplenila jedan automobil u severnom delu Londona. Skotland jard je saopštio da je zaplena tog vozila povezana sa napadima, ali bez dodatnih detalja.

Britanska vlada takođe uvodi još tri zakona koji treba da stupe na snagu u decembru. Na osnovu njih, nezakonitim se proglašava podsticanje na terorizam, pripremanje napada i učenje terorističkih aktivnosti, isto kao i davanje instrukcija drugima.

XS
SM
MD
LG