Linkovi

Stanovnici SAD konačno dočekali kraj jedne neprijatnosti


Poznato je da male životne neprijatnosti mogu da ponekad ljude izvedu iz takta više nego krupni i ozbiljni problemi. Stanovnici SAD konačno su dočekali kraj jedne od takvih neprijatnosti – malim etiketama na voću koje izgledaju kao da se lako skidaju ... ali se zapravo teško odlepljuju, i prinudjeni ste da grebete po kori koja vam zatim ostaje ispod noktiju. Sve će to promeniti novi metod koji se unosi u prodaju voća i povrća. Svako od nas iskusio je probleme sa malim etiketama koje se teško skidaju a da ne povuku sa sobom i deo kore. Zato potrošač kaže da obično pojede voće zajedno sa etiketom. To je jedno rešenje. A evo i drugog.

Umesto da se etikete lepe na voće, prehrambena industrija, uz vladino odobrenje, počinje da koristi lasere da bi, takoreći «tetovirala» voće i povrće.

«To je 18. milioniti deo inča. Dakle, uopšte ne ide duboko» kaže Greg Drolar koji je patentirao laserski kod. Isto tako nema opasnosti da bakterije prodru u perforaciju.Medjutim, iako je neškodljiv, nekima se metod ne svidja. Skroz me podseća na vanzemaljce, ili Orvelovog velikog brata.»

Ipak, industrija hrane tvrdi da metod ima svojih prednosti. Ovih dana, kada kupite običnu krušku, na tržištu je toliko sorti da prodavci na kasi treba da znaju da ih razlikuju, a često ne znaju... Oni kažu da nemaju uvek vremena da pitaju nekoga. Medjutim, sa numeričkim kodom, kase automatski identifikuju proizvod i njegovu cenu, i sa tom tehnologijom, kaže Greg Drolar, trebalo bi da je moguće da se zna odakle potiče bilo koja voćka, a iz sigurnosnih razloga, u nekom trenutku može biti korisno da utvrdite njeno poreklo.

«Apsolutno to možete da uradite.» Da li je to dobra stvar? Neki kažu da jeste. Dopada mi se ta ideja, kaže potrošač. Neki se ne slažu.

«Više volim tradicionalne etikete. One su prirodnije, reč je o papiru, on se rastvara...»

To je lepo, sve dok se ne rastvara u vašem stomaku...

XS
SM
MD
LG