Linkovi

Vrhovni sud Sjedinjenih Država usvojio dodatno «izvanredno ovlašćenje»


To je koncept po kojem vlada ima ovlašćenje nad celom zemljom i može da je konfiskuje ako je potrebno za projekte koji su u javnom interesu. Ako je gradu potrebna škola , a vaša kuća stoji na tom putu, recite dovidjenje kući. U ime urbanog preuredjenja pre pedeset godina, na primer , cela naselja su demolirana kako bi bilo napravljano mesto za nove visoke stambene zgrade. Prema odredbama Petog amandmana američkog ustava, vlasti moraju da nadoknade vlasnicima takozvanu pravednu vrednost ukoliko je njihova imovina konfiskovana. Medjutim, teško je staviti cenu na emocionalni deo nečijeg doma.

U junu, Vrhovni sud je dao državama i lokalnim vlastima dozvolu da primene «izvanredno ovlašćenje» radi potsticanja razvoja privatnog sektora – gradnju luksuznih apartmana, tržnih centara, istraživačkih parkova, čak i terena za golf. Objašnjenje je da će nova radna mesta i prihod od poreza od tih projekata izazvati veće javno dobro nego što su sitni interesi vlasnika kuća. Kroz sve ovo provukla se i doza uzdržanog humora, nakratko. Naime, jedan čovek iz rodnog grada sudije Vrhovnog suda Dejvida Svitera u Nju Hempširu, koji je inače glasao za «izvanredno ovlašćenje», poslao je vlastima peticiju za rušenje kuće sudije Svitera u zamenu za luksuzni hotel koji bi doneo mnogo novih radnih mesta. Medjutim raspoloženje nije tako svetlo svuda.

Kako je list CHRISTIAN SCIENCE MONITOR primetio , rušenje privatne svojine protiv volje vlasnika da bi se gradio još jedan mol ili stambeno naselje baciće ljude, doslovno bliže njihovim kućama. Strogi protivnici ove ideje poručili su zakonodavcima da će, okoliko glasaju za oduzimanje nečijih kuća zbog šoping centra ili stambenog komleksa , sve u gradu na vreme obavestiti o tome kada su sledeći izbori.

XS
SM
MD
LG