Linkovi

Legija osuđen na 40 godina zatvora


Zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi Milorad Ulemek, zvani Legija i pripadnici Jedinice za specijalne operacije Dušan Maričić, Nenad Bujošević i Branko Berček osuđeni su na po 40 godina zatvora.

Na 15 godina zatvora osuđeni su pripadnici Jedinice za specijalne operacije Leonid Milivojević i Nenad Ilić, i bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković, a bivši zamenik načelnika Bezbednosno-informativne agencije Milorad Bracanović osuđen je zbog prikrivanja krivičnog dela na četiri godine zatvora.

Čitajući presudu sudija Dragoljub Albijanić je naveo da je Ulemek organizovao kriminalnu grupu za ubistva po nalogu bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, ali je naglasio da sudsko veće nije moglo da prihvati stav Tužilaštva da je ovo suđenje jednom režimu, već da se sudi konkretnim optuženima za najteža krivična dela.

Komentarišući presudu šef diplomatije državne zajednice i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da su počinioci atentata na njega i Ivana Stambolića dobili zakonom predviđene kazne, ali "da su kazne preblage organizatorima Radomiru Marković i Miloradu Bracanoviću".

Drašković je izrazio nadu da će sud uskoro izreći maksimalne kazne od 40 godina komandantima Miloševićevog zločinačkog udruženja, jednog sistema državnog terorizma koji u Srbijijoš nije demontiran.

Advokat porodice Stambolić Nikola Barović izjavio je povodom presude da je zakon pravilno primenjen i ocenio da su Radomir Marković i Milorad Bracanović bili deo zločinačkog udruženja, a ne pomagači, kako je definisano presudom. Advokati osuđenih ocenili su da je presuda politička i da je doneta radi održavanja sadašnje vlasti u Srbiji.

XS
SM
MD
LG