Linkovi

Produbljuje se kontroverza u vezi sa osobom koja je otkrila identitet agenta Centralne obaveštajne agencije (CIA), Buš preti otkazima


Kontroverze oko političkog savetnika predsednika Buša, Karla Rouva se, kako izgleda, produbljuju. Prema izveštajima objavljenim tokom vikenda Rouv je razgovarao sa dvojicom novinara o tajnom agentu Centralne obaveštajne agencije čije ime je obelodanjeno u javnosti, što predstavlja federalno krivično delo.

U ponedeljak je objavljena i vest da je dokument o identitetu agenta u pitanju, distribuiran medju funkcionerima administracije pre dve godine što bi bilo u suprotnosti sa tvrdnjama Bele kuće da je administracija saznala o identitetu tog agenta od novinara.

Posle dve godine ćutanja novinar nedeljnika “Tajm”, Metju Kuper, potvrdio je da je prvi put obavešten o identitetu Valeri Plejm, tajnog agenta CIE, inače supruge bivšeg ambasadora Džoa Vilsona, od savetnika predsednika Buša, Karla Rouva.

“Pre toga nisam čuo ništa o tome da je žena ambasadora Vilsona agent CIE. Tada sam saznao da radi CI-I i to na pitanjima oružja za masovno uništenje.”

Kuper se priseća da je Rouv završio taj razgovor upečatljivim komentarom:

“Kazao je – možda sam več rekao suviše.”

U ovonedeljnoim izdanju “Tajma” Kuper takodje otkriva da je o ženi ambasadroa Vilsona razgovarao i sa šefom kabineta potpredsednika Čejnija, Luisom Libijem.

Medjutim, prema Kuperu, ni Rouv ni Libi nisu izgovorili ime Valeri Plejm već su je samo spomenuli kao ženu ambasadora Vilsona. Oni takodje, navodno, nisu pomenuli da ona ima status tajnog agenta CIE. U to vreme, Bela kuća je zvanično negirala da su Rouv i Libi otkrili identitet gospodje Plejm novinarima.

Skot Meklelan, portparol Bele kuće rekao je 7. oktobara 2003:

“Oni nisu umešani u taj slučaj”

Odgovarajući na pitanje novinara posle razgovora sa indijskim premijerom Manmohanom Singom, predsednik Buš je danas izjavio da bi želeo da se istraga o slučaju Valeri Plejm okonča što pre kako bi se saznale činjenice i ponovio da će, ukoliko se dokaže da je bilo ko u administraciji počinio krivično delo, ta osoba biti otpuštena.

Rekavši kako je u toku ozbiljna istraga o tome koje odao identitet agenta CIA Valeri Plejm, što je u SAD krivično delo, predsednik Buš je odbio da priča o detaljima tog slučaja.

"Želim da znam sve činjenice. Najbolje mesto da se saznaju činjenice jeste da neko potroši vreme istražujući ih", rekao je Buš.

XS
SM
MD
LG