Linkovi

Galjak: Za EU je referndum u Crnoj Gori legitiman ako je sazvan nakon vremena predviđenog Ustavnom poveljom


Posjeta visokog predstavnika EU, Javiera Solane Beogradu počinje u utorak uveče, večerom sa srpskim predsjednikom, Borisom Tadićem. Pred posjetu, iz Brisela se naglašava da su naredni mjeseci važni za evropske integracije državne zajednice SCG, koje bi - zbog toga – trebalo da imaju prioritet nad svim ostalim političkim pitanjima.

Evropske unija će se narednih nedjelja i mjeseci vrlo ozbiljno fokusirati na jedan, iz ugla Brisela, posebno važan zadatak - pripremu terena za skori početak pregovora sa državnom zajednicom o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. To, neposredno pred odlazak visokog predstavnika EU, Haviera Solane u Beograd, potvrduje i šef njegovog kabineta, Kristina Galjak:

"Očekuje nas početak pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, a za nas je najbolji način da to vežemo uz državnu zajednicu dvije republike. Zato mislimo da je dobar trenutak da počnemo pripreme za početak pregovora. Unija je svoj dio priprema već završila i želeli bi smo da započnemo posao nakon ljetnje pauze, u svakom slučaju početkom oktobra. Naredni mjeseci će biti od ključne važnosti, posebno kada je riječ o Kosovu. Imaćemo pred sobom izvještaj ambasadora Eidea o primjeni standarda, a za gospodina Solanu će biti osnovno da kaže, kada, nakon Beograda ode u Prištinu, da još ne bi trebalo izvlačiti zaključke iz do sada obavljenog posla - Eideov izvještaj će zavisiti od toga šta je učinjeno od strane lokalnih kosovskih vlasti, što znači da tu još uvijek ima dosta da se uradi"

Poruka iz Solaninog kabineta je da će Visoki predstavnik i u Beogradu i u Prištini razgovarati o tome šta činiti nakon što izvještaj o primjeni standarda bude gotov.

Komentarišući najavljeni crnogorski referendum i njegov eventualni uticaj na tada započete pregovore državne zajednice sa EU, gospodja Galjak kaže:

"Za EU je referendum legitiman ako , bilo lideri Srbije , bilo CG sazivaju referendum nakon vremena predvidjenog Ustavnom poveljom. To je tada legitiman korak. Zbog toga mi nećemo reći više od toga da li je referendum legitiman ili ne. Ali rekli smo i to da takve važne odluke moraju da se dobro pripreme, te zbog toga norme i pravila pod kojima bi se taj referendim provodio, moraju biti norme i pravila uskladjeni sa medjunarodnim i evropskim standardima. Zato ćemo vrlo pažljivo da pratimo primjenu pravila i načina provodjenja referenduma, koji mora biti opšte prihvaćen. Zato ne može biti jednostranih odluka, donijetih bez podrške većine. To u svakom slučaju nije pitanje hitnosti, jer do referenduma ima još neko vrijeme, ali mi redovno ponavljamo naše stavove, da niko ne bi njima bio iznenadjen - ni u Beogradu, ni u Podgorici".

Šta u Crnoj Gori očekuju od Solanine posjete?

Predstojeća posjeta visokog predstavnika EU Havijera Solane državnoj zajednici, u Crnoj Gori se tumači različito. Dok u opoziciji očekuju da će se prioritet dati pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju, zagovornici crnogorske državne nezavisnosti izričiti su da je Crna Gora dosta popuštala i da novih ustupaka neće biti

Visoki funkcioner najjače opozicione stranke SNP, bivši savezni premijer Dragiša Pešić rekao je za naš program kako od Solanine posjete očekuje ponavljanje stavova koji su se već čuli od zvaničnika Evropske komisije i EU-da su vrata za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Uniju i dalje otvorena i da će to biti u prvom planu razgovora.

''Nadam se da će Havijer Solana i ovoga puta saopštiti stav da je najbolji put evropskih integracija i za Crnu Gori i Srbiju preko državne zajednice, zbog čega će EU i dalje insistirati na njenom očuvanju''-tvrdi Pešić.

Što se tiče referenduma, on očekuje da će Solana podsjetiti crnogorsku vlast na ulogu EU u eventualnom refrendumu, pogotovo u svijetlu nemogućnosti postizanja konzensuza vlasti i opozicije, kao i mogućih implikacija eventualnog samostalnog pristupanja Crne Gore EU.

S druge strane koordinator Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Branko Lukovac tvrdi da je Solanin dolazak povezan prevashodno sa pitanjem Kosova, kao i stanjem na srpskoj političkoj sceni. Neizbježno će se razgovarati i o funkcionisanju državne zajednice pred donošenje odluke o mandatu za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

''Ne očekujem veće pritiske, iako će EU vjerovatno ostati privržena interesu da partner za pregovore bude zajednica SCG, kao i da će ukazati na potrebu da se sa referendumom sačeka do završetka tih pregovora i potpisivanja Sporazuma. Crna Gora će sigurno objasniti da je ona do sada imala razumijevanja za stanje u Srbiji i da je i posljednje odlaganje na tri godine učinila na štetu svojih dugoročnih interesa''-kaže Lukovac.

On je izričit da prostora za odlaganje više nema, kao ni nagovještaja da će biti oštrijeg stava EU prema Crnoj Gori jer je ona ispunila ono što se od nje očekivalo i po Ustavnoj povelji stekla uslove da raspiše referendum.

XS
SM
MD
LG