Linkovi

Prve slike bombaških napada u londonskoj podzemnoj železnici zabeležene digitalnim kamerama iz mobilnih telefona


Mobilni telefoni sa kamerom nisu nikakva novost, ali su bili glavni izvor fotografija iz londonske podzemne železnice posle terorističkog napada. Putnici koji su imali telefone sa kamerom obezbedili su slike za glavnu priču svih medija. Džonatan Teplan, profesor komunikacija na Univerzitetu Južna Kalifornija, smatra da mobilni telefoni sa kamerama menjaju način na koji se vesti pokrivaju.

"Iako postoje teškoće u digitalnoj tehnologiji, pogledajte samo slike cunamija koje su napravili amateri. Sve više ljudi ima pristup ovim uređajima i izuzetno brzoj internet vezi, i može da pošalje video snimak".

Analiza američkog tržišta pokazala je da najmanje 30 odsto, od ukupno 192 miliona mobilnih telefona u Sjedinjenim Državama - ima kamere. Taj procent je još veću u Evropi, gde se ova tehnologija koristi duže. Stručnjaci za medije kažu da je postojanje prigodnog uređaja za snimanje dovelo do revolucije u upotrebi amaterskih snimaka za pokrivanje vesti. Neki bi rekli da su mobilni telefoni sa kamerama dosadni i da odvraćaju pažnju, ali teroristički napad u Londonu, ili slike razornog cunamija, potvrđuju da se mogu koristiti u i ozbiljne svrhe.

XS
SM
MD
LG