Linkovi

Superkompjuter predvidja uticaj vetra na viseće mostove


Inženjeri na Univerzitetu grada Notingema, u Engleskoj, nadaju se da će uskoro moći da daju odgovore na jedan od najkrupnijih nerešenih problema fizike: kako vetrovi utiču na viseće mostove.

U tome će im pomoći novi superkompjuter. Rušenje visećeg mosta iznad tesnaca Takoma, 1940., u državi Vašington, predstavljalo je otrežnjenje za mnoge graditelje mostova. Pod udarima jakog vetra most se jednostavno prekinuo. Od tada, metode za izračunavanje uticaja vetra znatno su napredovale. Ali mnogo parametara ostaje nepoznato sve dok se most ne sagradi. Novi superkompjuter na Univerzitetu grada Notingema razotkriće bar neke od njih, izračunavajući naprezanja u hiljadama raznih slučajeva:

Dr. Najdžel Rajt, Notingemski univerzitet kaže da je prilično opasno. Prva posledica je što postoji odredjeno doba godine kada bi most morao da se zatvori. Bezbednost je tada osigurana jer je most zatvoren. Ali ako se zatvori, na primer na tri dana, u vreme velikog prometa, i svi moraju da idu zaobilaznim putem - onda je to problem.

Gradjevinsko odeljenje Notingemskog univerziteta koristi trodimezionalni kompjuterski model za procenjivanje opasnosti od vazdušnih turbulencija.

”Sa novim kompjuterom mnogo brže proveravamo razne slučajeve i detaljno izračunavamo sve moguće kovitlace i sile koje se javljaju. Pored toga, možemo da proveravamo razna arhitektonska rešenja mostova i otkrijemo šta se dogadja ako se promeni ovaj ili onaj parametar, ili vrednost nekog parametra. Tako možemo da ustanovimo kako će se koji model ponašati u stvarnosti.“

Novi superkompjuter će obavljati operacije sto puta brže od dosadašnjih i tako pomoći gradjevincima da grade novu generaciju bezbednijih visećih mostova.

XS
SM
MD
LG