Linkovi

Predsednik Austrije Hajnc Fišer sastao se Beogradu s državnim vrhom Srbije i SCG


Predsednik Austrije Hajnc Fišer u Beogradu razgovarao o evropskim integracijama Srbije i Crne Gore, Kosovu i sudbini državne zajednice kako bi Austrija bila optimalno upućena u problematiku kada preuzme predsedavanje Evropskom unijom.

U razgovoru sa gostom iz Austrije, predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da je haški optuženik Ratko Mladić glavna prepreka za evropski put državne zajednice i da niko više ne sme da se igra sa time da li će taj slučaj biti konačno rešen. Hapšenje Mladića omogućilo bi, smatra Marović, ne samo da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom počnu u oktobru već i da teku ubrzano, a ti uspesi bili bi značajni i kao osnova za rešavanje odnosa unutar državne zajednice i rešavanje pitanja Kosova, zbog čega je veoma važno stvoriti evropski ambijent.

Predsednik Fišer pozdravio je veoma jasno određivanje Svetozara Marovića prema slučaju Mladić a posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, austrijski predsednik izjavio je da su na njega ostavile dubok utisak jasne reči na temu Ratka Mladića i dodao da bi sijaset problema bilo rešeno ako bi uspelo da se Mladić i Ante Gotovine privedu sudu u Hagu. Tadić je izjavio da je interes Srbije da se fokus pažnje Evropske unije, kojom će od 1. januara 2006. predsedavati Austrija, ponovo vrati na zapadni Balkan i zatim istakao da je za očuvanje i izgradnju funkcionalne državne zajednice kao najkraćeg puta ka Evropi i da će Srbija štititi svoje legitimne interese u državnoj zajednici, ali se nikako neće mešati u opredeljivanje građana Crne Gore.

U razgovoru sa austrijskim predsednikom srpski premijer Vojislav Koštunica naglasio je da se ne sme dopustiti dalja fragmentacija u regionu, već je potrebno ići putem evropskih integracija i ponovio stav da je za državnu zajednicu najbolji put zajednički ulazak u Evropsku uniju. Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije austrijski predsednik Hajnc Fišer istakao je da rešenje za Kosovo treba tražiti uz očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta državne zajednice.

XS
SM
MD
LG