Linkovi

Demokrate u Kongresu vrše sve veći pritisak na Buša da smeni Karla Rouva


Demokratski članovi Predstavničkog doma predložili su rezoluciju čiji je cilj da se obelodane dokumenti i druge informacije Bele kuće o otkrivanju imena tajnog agenta Centralne obaveštajne službe, o čemu se sada vodi krivična istraga.

Predloženom rezolucijom se od predsednika i drugih funkcionera administracije zahteva da dostave tražene informacije Predstavničkom domu. Predlagači rezolucije su demokratski kongresmeni Raš Holt, Henri Veksmen i Džej Insli. Pošto je svesno i namerno otkrivanje imena tajnog agenta CIE federalno krivično delo, rezolucijom se zahteva dostavljanje svih dokumenata, telefonskih razgovora, elektronskih zapisa i drugih informacija o tom slučaju.

Karl Rouv, koga je predsednik Buš opisao kao političkog arhitektu njegovog predsednikovanja, demantovao je da je otkrio ime agenta u ovom slučaju, Valeri Plejm, novinaru nedeljnika Tajm, Metjuu Kuperu. Medjutim, na konferenciji za novinare, kongresmen Holt je rekao da ovaj slučaj prelazi granice štete nanete gospodji Plejm i političke nelagodnosti za Bušovu administraciju i naglasio da Kongres ima odgovornost da utvrdi punu istinu.

«Kako je ta informacija dospela do Bele kuće? Verovatno je neko iz obaveštajnih agencija, Stejt departmenta ili Sekretarijata za odbranu o tome obavestio Karla Rouva i druge. Kako se to desilo i zašto? Dovoljno loše je što je došlo do toga, ali ako se to desilo iz proizvoljnih političkih razloga, to je sramota.»

Demokrate u Senatu su uputile pismo šefu osoblja Bele kuće, Endru Kardu, zahtevajući od njega da pokrene internu istragu o tome da li je još neko osim Karla Rouva umešan u ovaj slučaj. Suočen sa sve većim brojem pitanja predsednik Buš je odbio da komentariše detalje rekavši da se radi o istrazi u toku, mada je portparol Bele kuće Skot Mekklelan izjavio da predsednik i dalje ima poverenja u Rouva i da ga smatra prijateljem.

Tokom debate u Predstavničkom domu, republikanci su optužili demokrate za lov na veštice. Kongresmen Džeb Henserling iz Teksasa branio je Karla Rouva.

«Lov na veštice od strane demokrata usmeren je protiv mog prijatelja Karla Rouva, koga znam preko 20 godina. Verujem da je on pošten čovek i čovek od integriteta, da voli svoju zemlju i da joj dobro služi.»

Medjutim, demokrate odbacuju takve izjave. Evo šta kaže kongresmen Džej Insli:

«Američki narod čuje mnoge izgovore iz Bele kuće, a ono što američki narod želi da čuje je – istina.»

U medjuvremenu, muž agenta CIE Valeri Plejm, bivši ambasador Džozef Vilson, danas je izjavio u programu tv mreže NBC da smatra da bi predsednik Buš trebalo da smeni Karla Rouva zbog umešanosti u ovaj slučaj.

«Predsednik je rekao sredinom 2004. da će otpustiti svakog za koga se utvrdi da je obelodanio tu informaciju. Utvrdjeno je da je Karl Rouv to učinio. Predsednik je više puta isticao da drži svoju reč. On bi to zaista trebalo i da dokaže američkom narodu i otpusti Karla Rouva.»

Vilson je inače bio ambasador u Iraku i Nigeru i razgnevio je Bušovu administraciju pre nego što su SAD i saveznici izvršili invaziju Iraka pošto je javno doveo u pitanje tvrdnju predsednika Buša da je Sadam Husein pokušao da nabavi uranijum u Africi. Vilson je zatim optužio administraciju da je namerno otkrila identitet njegove žene kao tajnog agenta CIE u znak odmazde za njegove javne kritike opravdanja administracije za rat protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG