Linkovi

Evropski komesar za proširenje Oli Ren: Budućnost SCG unutar Evropske unije na dohvat ruke


Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, potvrdio je danas da je budućnost Srbije i Crne Gore unutar Evropske unije- kako kaže, "na dohvat ruke", uveren da kriza oko zajedničkog evropskog ustava neće značajnije uticati na to.

Učestujući danas poslepodne na Internet čatu sa mladima iz država Zapadnog Balkana, komesar Ren je primetio da je državna zajednica ostvarila značajan napredak u saradnji sa Haškim sudom- medjutim, njeno puno ostvarenje predstavlja uslov za evropske integracije,upozorio je Ren iz svoje briselske kancelarije. Za Rena nema datuma koji stoji kao moguće i željeno vreme pristupanja SCG EU- prvi naredni korak u integraciji su pregovori. Oni još nisu započeli, a njihov tok zavisiće, prvenstveno, od toka reformi u državnoj zajednici.

Mnoga od pitanja učesnika čata su bila vezana za Kosovo i provodjenje standarda medjunarodne zajednice - s tim u vezi, komesar za proširenje je naglasio da je cilj provodjenja postavljenih standarda da se na Kosovu stvore bolji uslovi svima - podsetio je, da bi se do toga došlo, nezaobilazno uspostaviti vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i zaštitu manjina.

XS
SM
MD
LG