Linkovi

SAD odbacile predlog Nemačke, Brazila, Japana i Indije o proširenju Saveta bezbednosti UN


SAD su odbacile zajednički predlog Brazila, Nemačke, Japana i Indije za proširenje Saveta Bezbednosti UN i preporučile članicama UN da ne glasaju za taj predlog. Već dva dana u Generalnoj skupštini vodi se žustra debata o tom predlogu.

Savetnik državnog sekretara SAD Kondolize Rajs, za reformu UN, Širin Tahir Keli rekao je da je predlog četiri države takav da izaziva podele i da Vašington stoga preporučuje da se o njemu ne glasa u generalnoj skupštini.

"Radićemo sa vama na proširenju SB, ali samo ako to bude urađeno na pravi način, u pravo vreme", rekao je Širin Tahir Keli.

On je pozvao i druge države - članice UN da se usprotive predlogu država takozvane G-4. Kanadski ambasador u UN ALen Rok takođe je rekao da bi uvođenje šest novih stalnih članica SB, uz proširenje tog tela sa 15 na 25 članica bilo suprotno interesima velike većine u Generalnoj skupštini.

"To bi bilo suprotno vrednostima za koje se zalažu članice UN, bila bi onemogućena fleksibilna i poštena raspodela mesta u SB, a time bi se narušio i autoritet tog tela", rekao je predstavnik vlade u Otavi.

Nemački predstavnik Ginter Plojger odbacio je kritike. Najveći zagovornik predloga zemalja G-4 (Brazil, Nemačka, Japan, i Indija) rekao je da bi nesporazum u vezi sa proširenjem SB mogao da ugrozi ceo koncept reforme svetske organizacije, o kome će se diskutovati na zasedanju u septembru.

"Ako ne ostvarimo napredak do septembra, uspeh samita bi bio doveden u pitanje, a time i realizacija razvojnih ciljeva UN. Ne dozvolimo da se to desi", rekao je Plojger.


Brazil, Nemačka, Japan, i Indija uputile su Generalnoj skupštini UN predlog rezolucije o proširenju SB UN za šest stalnih članica. Prema predlogu, Brazilu, Nemačkoj, Japanu i Indiji pripala bi četiri mesta, a dva afričkim zemljama.

Debata o predlogu rezolucije, podnete posle višegodišnjih konsultacija, prvi je korak ka povećanju broja članica SB, pošto je većina zemalja saglasna da sadašnji sastav tog tela odražava odnos snaga neposredno posle Drugog svetskog rata.

Protivljenje SAD u ovoj fazi nije odlučujuće, pošto bi Generalna skupština trebalo da usvoji rezoluciju dvotrećinskom većinom kako bi počeo proces promena u SB. Da bi odluka o proširenju saveta bila izvršna, nacionalni parlamenti treba da odobre izmenu Povelje UN i u tom slučaju pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina, imaju pravo veta.

XS
SM
MD
LG