Linkovi

Pentagon: SAD ne planiraju povlačenje iz Iraka


Reagujući na jedan britanski izveštaj, američki Sekretarijat za odbranu saopštio je da nema specifične planove za povlačenje iz Iraka. Predstavnik Seretarijata rekao je da postoje planovi za razne situacije, ali da će povlačenje zavisiti od bezbednosne, političke i ekonomske situacije.

Predstavnik Sekretarijata za odbranu Brajan Vitman rekao je da ne postoji čvrst plan za povlačenje. Nekoliko američkih generala u Iraku predvidelo je da bi do sredine iduće godine moglo da dodje do izvesnog smanjenja snaga koalicije. Ali kao što su američki zvaničnici, uključujući predsednika Buša, izjavljivali u prošlosti, i predstavnik Vitman je istakao da će svako povlačenje zavisiti od situacije u Iraku, a ne od unapred odredjenog redosleda:

”Obim američkog prisustva u Iraku zavisiće od uslova na terenu. Ne samo u pogledu bezbednosti već i od napretka političkog procesa, ekonomskog napretka i rekonstrukcije, kao i od prirode pobune. Sve su to faktori koji će odredjivati uslove na terenu, a samim tim i odgovarajući obim snaga koalicije.“

Vitman je na ovaj način reagovao na izveštaj u britanskom listu Mejl on sandej, u kome je rečeno da postoji tajni plan za povlačenje američkih i britanskih snaga iz Iraka. Predstavnik Pentagona nije želeo da komentariše britanski dokument na osnovu kojeg je napisan novinski izveštaj, ali je rekao da Sjedinjene Države rutinski pripremaju planove za svaku mogućnost, koji mogu ali ne moraju da budu sprovedeni u delo.

”Ovo je Sekretarijat za odbranu Sjedinjenih Država. Mi pravimo planove za svaku eventualnost. Pravimo planove za mogućnost potrebe povećanja snaga, u zavisnosti od situacije na terenu. Pravimo i planove za smanjenje snaga, ako uslovi to diktiraju, kao i planove za status kvo. Nema svrhe nagadjati koliki obim snaga bismo mogli da imamo u budućnosti bez uzimanja u obzir uslova u kojima sprovodimo operacije.“

Predstavnik Pentagona je rekao da američki komandanti u Iraku naporno rade na obučavanju novih iračkih snaga bezbednosti i da redovno procenjuju da li je potrebna bilo kakva promena u broju i stepenu obučenosti stranih snaga. On je dodao da će, uporedo sa poboljšanjem učinka iračkih snaga i vlade, biti potrebno sve manje stranih vojnika, ali je istakao da ne postoje rokovi za bilo kakva povlačenja.

XS
SM
MD
LG