Linkovi

Petersen kaže da nije zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa zvaničnim Beogradom


Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Shefer putuje u ponedjeljak u Beograd gdje će, pored ostalog, nastojati da privoli srpske vlasti na snažniju podršku učešću kosovskih Srba u privremenim institucijama, zaključeno je danas nakon Sheferovih razgovora sa šefom civilne administracije UN-a na Kosovu, Sorenom Jesenom-Petersenom.

Kako je zaključio i sam generalni sekretar NATO, posjeta šefa UNMIK-a sjedištu Saveza je "došla u pravo vrijeme", dok se on sprema za posjetu Beogradu, gdje će Kosovo biti jedna od ključnih tema.

"U Beograd idem narednog ponedjeljka i razgovaraću o odnosima sa vojnim savezom, ali, sasvim sigurno, tema razgovora će biti i Kosovo. Veoma je važno da kosovski Srbi u potpunosti učestvuju u svim kosovskim procesima. Važan element je i dijalog Beograda i Prištine, da zvanični Beograd stimuliše kosovske Srbe da učestuju u procesu. Drugim riječima, Beograd igra veoma važnu ulogu u ovom procesu", kaže Shefer.

Što se tiče NATO-a, Shefer je i ovom prilikom obećao: vojni savez ostaje privržen misiji, pomažući i učestvujući i u političkom procesu definisanja kosovske budućnosti.

Soren Jesen Petersen je uvjeren da, i pored nedavnih incidenata, koje istražuje UNMIK sa snagama policije, Kosovo napreduje prema početku pregovora o konačnom statusu:

"Mi smo sada, sa radom ambasadora Eidea na izvještaju o primjeni standarda, na putu da dokučimo narednu stepenicu procesa koji nas vodi prema početku pregovora o statusu Kosova. Što se tome više približavamo, raste politička dimenzija procesa, rastu tenzije i povećava ze rizik. U takvoj situaciji, više nego ikada prije, moramo da radimo zajedno- UNMIK, KFOR i lokalne vlasti, da bi osigurali stabilnost i bezbjednost".

Medjutim, šef civilne admistracije UN-a na Kosovu i upozorava da je za uspjeh političkog procesa od ključne važnosti učešće kosovskih Srba u njemu:

" Bez njihovog direktnog učešća, bojim se, biće ograničen progres na decentralizaciji, slobodi kretanja, povratku izbjeglih i raseljenih, i zato sam zahvalan što će generalni sekretar NATO o tome razgovarati u Beogradu".

Petersen za Glas Amerike kaže da nije zadovoljan dosadašnjom saradnjom zvaničnog Beograda:

"Veoma često sam od Beograda tražio da da zeleno savjetlo onim kosovskim Srbima koji žele da učestvuju u procesu, da imaju njegov pristanak na to. I drugi to traže od Beograda, ali do ovog ternutka, mi nismo dobili to zeleno svjetlo. To me trenutno najviše zabrinjava, zato što znam dosta kosovskih Srba koji bi željeli učestovvati u gradnji vlastite budućnosti", zaključuje šef UNMIK-a.

U Briselu je u utorak i Evropska komisija predložila je okvir za pregovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Crne Gore i Evropske unije. Taj bi dokument u ponedjeljak na sastanku u Briselu trebalo da usvoje šefovi diplomatija Unije.

Tadić:Decentralizacija opasno usporena

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Beogradu da je proces decentralizacije vlasti na Kosovu "opasno usporen" i da se mora pronaći rješenje za njegov početak. tadić smatra i da bi kosovskim Srbima trebalo pružiti garancije da će reforma vlasti biti brzo i uspješno sprovedena.

Nakon razgovora s specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za procjenu standarda na Kosovu, Kaiom Eideom, predsjednik Tadić se založio za direktan dijalog vlasti u Beogradu i Prištini kao "prirodan preduslov za uspješno rješenje za budućnost Kosova."

Fišer: Mnogo posla do početka pregovora o statusu

Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Berlina, nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer rekao je nakon razgovora sa kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem da je "u nemačkom interesu da izveštaj ambasadora Kai Eidea bude pozitivan signal, kao i da je u nemačkom interesu da pregovori o statusu počnu uskoro".

Fišer je Kosumiju naveo i da se očekuje pre svega napredak kada je reč o "povratku izbeglih i prognanih ljudi", u pogledu "decentralizacije, i multietničnosti, odnosno zahteva da svi građani, bez obzira na etničku pripadnost moraju da imaju mogućnost da žive mirno i bezbedno". Samo uz jasan napredak u ovim oblastima, mogu da se preduzmu dalji koraci na Kosovu - bila je poruka Fišera u razgovoru sa Kosumijem.

Fišer je o prilikama na Balkanu razgovarao i sa komesarom Evropske unije zaduženim za proširenje Olijem Renom.

Na pitanje da li će se sada moguć zastoj u širenju EU na Balkan negativno odraziti na rešavanje pitanja Kosova, Fišer je odgovorio da "tu ne mora da bude neposredne veze".

"Na Kosovu je sada pre svega važno da se vidi napredak u decentralizaciji na komunalnom nivou i povratku izbeglica. To je važno da bi se učinio pozitivan pomak ne samo kada je reč o standardima, već i kada je reč o rešavanju statusnog pitanja. Međutim, naravno da ukupna budućnost regiona zavisi od čvrste evropske utemeljenosti perspektiva za Balkan", rekao je Fišer.

XS
SM
MD
LG