Linkovi

Za sada nema najava da će vlast u Srbiji na bilo koji način obeležiti godišnjicu zločina u Srebrenici


Osim što je Vlada osudila sve ratne zločine u jugoslovenskim ratovima, među kojima su posebno pomenuti zločini nad Muslimanima u Srebrenici i nad Srbima u Bratuncu. Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić smatra da je Vladina osuda zakasnila i da međunarodna zajednica u njoj neće prepoznati iskreno distanciranje vlasti u Beogradu od zločina. Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovaćević Vučo kaže da je Srebrenica simbol stradanja nevinog stanovništva. Ova država konačno mora da smogne snage i da osudi zločine koji su učinjeni u naše ime da nas ne bi više uvlačila u kolektivnu odgovornost ka kojoj neminovno srljamo, ocenila je Biljana Kovačević Vučo.

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da ni Vlada ni Skupština nisu sposobne da se izjasne o događajima iz 1995.godine i izrazila žaljenje što iza predsednika Srbije Borisa Tadića koji će otići u Srebrenicu da se pokloni žrvtama ne stoje ni Skupština, ni Vlada.

A Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je da genocid koji je u julu 1995. godine počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici sledi tragove nacističkih pogroma, koncentracionih logora i gasnih komora i dodaje da je Skupština Srbije, ne pristajući da usvoji deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, još jednom propustila priliku da se distancira od politike, ideologije i ratnih ciljeva bivšeg režima.

Nevladina organizacija "Žene u crnom" održaće u nedelju 10. jula na beogradskom Trgu Republike skup povodom deset godina od zločina u Srebrenici pod nazivom "Da ne zaboravimo", a istim povodom u Novom Sadu u ponedeljak Helsinški odbor za ljudska prava i Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizuju skup čiji je pokrovitelj predsednik pokrajinskog Parlamenta Bojan Kostreš.

XS
SM
MD
LG