Linkovi

Nesmotreni korisnici interneta često sami instaliraju špijunske programe


Prema jednom najnovijem ispitivanju, 68 odsto korisnika interneta u Americi imalo je nevolje sa svojim kompjuterom povezane sa virusima i špijunskim programima. Od njih, 60 odsto nije znalo šta je izazvalo te probleme.

Situacija verovatno nije bolja i drugde u svetu. Špijunski programi - na engleskom spajver - su programi koji prikupljaju informacije o korisniku interneta i tajno ih šalju ”gde treba,“ najčešće iz komercijalnih razloga. Takvi programi dolaze ”prikačeni“ uz razne druge besplatne programe ili fajlove koje korisnici ”skidaju“ sa interneta ili ih medjusobno razmenjuju. Ogromna većina besplatnih programa i fajlova ne sadrže nikakve špijunske dodatke, ali kako običan korisnik interneta to može da zna. Najsigurnija je zaštita instalirati u svoj kompjuter neki od poznatijih programa za detektovanje i uništavanje špijuna. Ali ako takav program skinete sa interneta, besplatno, gotovo je sigurno da on sadrži i špijunski dodatak.

To znači da se čovek jedino može pouzdati u firme koje imaju reputaciju, čiji internet sajt deluje kao sajt prave firme i sadrži fizičku adresu, brojeve telefona i internet adresu, preko koje može da se stupi u kontakt. Loša strana takve zaštite je što ti programi nisu besplatni. S druge strane, čišćenje kompjutera od špijunskog softvera i virusa može da zada itekakvu glavobolju, a o izgubljenim dokumentima i drugim važnim podacima i da ne govorimo. Stara izreka, bolje sprečiti nego lečiti, tako važi i za kompjutere.

XS
SM
MD
LG