Linkovi

Filmovi Džona Vejna


Džon Vejn je umro 1979. godine, ali je i dalje jedan od najomiljenijih glumaca Amerike. Džon Vejn se pojavio u oko 250 filmova, od malih uloga u ranim filmovima do vodećih rola u vesternima koji su ga proslavili.

Medju najpoznatijima su dva filma reditelja Džona Forda, klasično ostvarenje iz 1939. godine ”STAGECOACH“ (Poštanska kočija) i Tragači (Searchers) iz 1956. godine. Pre nekoliko godina, Grečen Vejn, snaja Džona Vejna je sa svojim mužem Majklom posetila skladište u kojem se nalaze njegovi filmovi. Taj par je bio užasnut kad je shvatio da je jedan film bio gotovo uništen. To je drama iz 1954. godine pod nazivom “High and the Mighty“, o putničkom avionu u nevolji iznad Pacifika. Ona se priseća da je voda prodrla u skladište filmova.

”Taj film je bio u zardjaloj kutiji dok je kotur sa trakom bio pun vode. Jednostavno vlažan. Jedini način je bio da se iznese u kanti vode ...“

Film je odnet na restauraciju, gde je delimično obnovljen. Nakon smrti Majkla Vejna pre dve godine, Grečen je u 68. godini života počela restauraciju. Neki teško oštećeni delovi su rekonstruisani iz ranih produkcijskih koturova filma. Sledeći korak je bio popraviti zvuk, što je učinjeno u audio studiju.

”Oni su izbacili nepotrebno šuškanje i druge suvišne zvuke i sada zvuči fantastično. To je uzbudljivo. Čujete i osećate muziku. Uzbudjena sam zbog toga.“

Restauriran film će biti dostupan na DVD-ju idućeg meseca. I drugi film ovog glumca, pod nazivom ”Island in the Sky“ (Ostrvo na nebu) će takodje biti objavljen na DVD-ju idućeg meseca. Taj film se odigrava tokom drugog svetskog rata kad su piloti leteli u transportne misije u nepoznate regije. Restaurirana verzija dva druga filma Džona Vejna, vesterna - Hondo i ”McLintock“ pripremaju se za buduće izdavanje na DVD-ju . Grečen Vejn kaže da su njeni najomiljeniji filmovi oni u kojima je igrao njen svekar, popularni i danas 26 godina nakon njegove smrti.

”Moj suprug je govorio da je jedina razlika izmedju filma i realnosti bila garderoba. Čovek kojeg ste videli u filmovima bio je čovek koji je večeravao sa nama za trpezarijskim stolom. Bio je u tesnom dodiru sa realnošću. Niste bili svesni činjenice da je bio glumac.“

Džon Vejn nije mnogo govorio u svojim filmovima, ali kada bi se oglasio ljudi su ga slušali. Jedan kritičar je napisao da je on odavao snagu i samopouzdanje igrajući snažne likove - često lidere i borce za pravednu stvar.

XS
SM
MD
LG