Linkovi

Krivokapić predvodi delegaciju crnogorskog parlamenta na komemorativnom skupu u Potočarima


Osim predsjednika crnogorskog parlamenta, očekuje se da u delegaciji bude i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder, koji je nedavno uputio predlog da Skupština zauzme stav o tom zločinu, zajedno sa jednim članom Vlade. Međutim, Rastoderov predlog nije naišao na odobravanje opozicionih prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, tako da se u crnogorskom parlamentu, za sada, o srebreničkom masakru govori uglavnom sporadično, u diskusijama nekih poslanika vladajuće koalicije koji su poznati po svojoj antiratnoj prošlosti. Funkcioner Socijalističke narodne partije Momčilo Vučetić nije danas želio da precizira da li će ta stranka podržati u Skupštini Deklaraciju o Srebrenici i poručio novinarima da sami izvuku zaključak na osnovu njegove izjave.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav SNP-a prema tim inicijativama, Vučetić je na konferenciji za novinare kazao da u toj stranci osuđuju svaki zločin, pa i Srebrenicu.

»Taj zločin je izvršen nad Muslimanskim stanovništvom i to je činjenica. On mora biti individualizovan, krivci se moraju otkriti i osuditi i taj zločin ne smije pasti na teret naroda niti države«, kazao je Vučetić.

Upitan da li to znači da bi SNP podržala takvu Deklaraciju u Skupštini, Vučetić je poručio novinarima da sami izvuku zaključak. Nevladine organizacije Asocijacija mladih novinara, Centar za demokratsku tranziciju i Nansen dijalog centar apelovale su juče na Skupštinu da usvoji Deklaraciju kojom bi jasno definisala stav Crne Gore prema zločinu u Srebrenici, nakon što je to ranije predložio i potpredsjednik parlamenta Rifat Rastoder.

XS
SM
MD
LG