Linkovi

Teleforniranje preko interneta sve je popularnije


Kao mnoge druge tehnologije zasnovane na kompjuterima i internetu, telefoniranje bez telefona naglo osvaja svet.

Prema nekim najnovijim istraživanjima, 23 odsto manjih i srednjih firmi u Kanadi već koristi ovu, takozvanu VOIP tehnologiju. Prema istom istraživanju, taj procenat će u naredne tri godine porasti na 50 odsto.

O privatnicima za sada ne postoje precizni podaci, ali je poznato da mnogi veliki internet portali, kao što su Yahoo, Skype i drugi, već nude ili nameravaju da počnu sa internet telefonijom. Nova tehnologija sasvim je jednostavna za upotrebu: ako imate kompjuter i pretplatu na internet dovoljno je da, ako već nemate, ugradite tonsku karticu i priključite na nju jednostavan mikrofon i par slušalica, a zatim sa interneta skinete neki od besplatnih programa za telefoniranje.

Nedostatak je u tome što za besplatne razgovore i vaš sagovornik mora da ispuni slične uslove i da koristi isti program. Ali to nije prepreka za one koji već komuniciraju elektronskom poštom ili trenutnim slanjem poruka, takozvanim ”čatom.“

Različiti programi za sada nisu medjusobno kompatibilni, ali pitanje je vremena kada će neko ponuditi program za konverziju.

Osim ovoga, moguće je preko kompjutera birati i brojeve onih koji imaju samo običan telefon, ali za takvu uslugu potrebna je mala godišnja pretplata. Tradicionalne telefonske kompanije grozničavo razmišljaju o tome kako da odgovore na ovaj izazov.

XS
SM
MD
LG