Linkovi

Kineski proizvodjači čarapa spremaju se za «zlatnu groznicu»


Datang u provinciji Žedjiang poznat je pod nazivom «grad čarapa», jer godišnje proizvode 9 milijardi pari – što je otprilike trećina ukupne svetske proizvodnje čarapa. Od kada je Kina ublažila restrikcije u sferi privatnog preduzetništva gotovo svako u Datangu je otvorio fabriku čarapa, bilo kod kuće ili menjajući svoj dotadašnji zanat.

«Moja najveća želja u životu je da se proširim na dve stotine mašina. Sada imamo samo 20. Ako bih imao više mašina bio bih bogatiji».

Hong Dongjing, koja je medju prvima u gradu počela da prodaje čarape, sada ima fabrike koje dnevno proizvode 200.000 pari. Njena imperija je počela tako što je prodavala čarape pored puta pri čemu su je često terali policajci koji su je optuživali da je kapitalista.

«Ranije je bilo ilegalno baviti se privatnim poslom tako da smo morali da radimo u tajnosti. Vlasti nisu htele da nas puste da prodajemo čarape ali smo bili uporni i posao se granao.»

11. maja, EU i Kina su se dogovorile da ograniče kineski izvoz tekstila koji rapidno raste, čime je rešen spor koji je pretio da izazove velike poremećaje u trgovini. Tim sporazumom je omogućen postepeni rast kineskog izvoza tekstila u naredne tri godine. Izvoz tekstila iz Kine doživeo je ogroman porast nakon što su prvog januara ukinute globalne kvote, a svake godine stope rasta biće sve veće, dok se 2008 ne ukinu sva ograničenja.

XS
SM
MD
LG