Linkovi

Porast cena kuća u SAD naveo je neke Amerikance na uzimanje rizičnih kredita


Krediti koji se uvećavaju samo za kamatu, pomogli su mnogim kućevlasnicima da uštede, pa čak i prilično zarade. Međutim, ako se dogodi da cene kuća odjednom prestanu da rastu, ovakvi krediti bi mogli da dovedu do toga da mnogi kućevlasnici zapadnu u velike dugove.

U glavnim američkim metropolama, cene kuća su u velikom porastu. Potencijalni kućevlasnici se opredeljuju za novu vrstu bankovnih kredita da bi uspeli da plate tu visoku cenu. U prošlosti, mnogi su uzimali zajam na 30 godina sa fiksnom kamatom. 30 godina kasnije dug je isplaćen. Sada postoji nova vrsta pozajmice koja se nazova «samokamatni kredit». Pozajmljivač prve tri do sedam godina otplaćuje samo kamatu. Skot Bednas misli da je ova vrsta kredita za njega odlična i objašnjava da... se na taj način omogućuju mnogo lakše i podnošljivije mesečne rate.

Međutim, posle tog početnog perioda otplaćivanja kamate, mesečne rate se uvećavaju za stotine dolara, jer je cela glavnica i dalje pod dugom. Ova opcija je povoljna za osobe koje kupuju kucu na kredit i nameravaju da je prodaju za znatno veću cenu dok je još u početnom periodu - otplaćivanja samo kamate. Prodavci će dobiti dovoljno novca da otplate kredit i – zarade. Robert Fridberg je broker za stambene kredite iz okoline San Franciska.

«Ovakvi zajmovi nisu rizični kratkoročno, ali u dugoročnom smislu – jesu. Ne proporučujem ljudima da drže ove vrste kredita duže od 3 do 5 godina», kaže Fridberg.

Investicija postaje opasna ako se vrednost kuće umanji. Pozajmljivaču ostaje dug banci i ako ga ne isplati, može da ostane bez kuće. Finansijski analitičari poput Alena Fišbejna iz Federacije američkih potrošača, veruje da su cene kuća dostigle maksimum i da ne mogu više da rastu, tako da bi mnogi koji su uzeli ovakav kredit mogli da se nađu u neprilici.

«Rekao bih da se ovi proizvodi prodaju, čak možda u preteranoj meri, pozajmljivačima koji nisu prikladni za takve proizvode», zaključuje ovaj finansijski analitičar.

XS
SM
MD
LG