Linkovi

Reagovanja u Kongresu na sinoćnji govor predsednika Buša podeljena duž stranačkih linija


Republikanci u Kongresu hvale odlučnost predsednika Buša, a pomoćnik vodje republikanske većine u Senatu, Mič Mekkonel pozdravlja odluku predsednika da ne menja politiku prema Iraku.

“Naš posao u Iraku je težak ali i uzvišen -- to je napor u okrivu kojeg se postiže uspeh svakog dana, iz dana u dan. Mislim da je tu poruku predsednik Buš preneo jasno i glasno.”

Medjutim, Demokrate smatraju da predsednik nije izneo detaljan plan o tome kako namerava da ostvari uspeh u Iraku. Oni ukazuju da njegova adminsitracija nije računala sa pobunom i da nije poslala dovoljno vojnika da bi se Irak stabilizovao, a njegova granica sa Sirijom zaštitila od stranih boraca koji ulaze u Irak gde se pridružuju pobunjenicima. Sentor Džek Rid, demokrata iz države Rod Ajland i član Senatskog odbora za oružane snage, nije se složio sa obazloženjem Džordža Buša za invaziju na Irak.

“On kaže da je ustvari stvorio jednu složenu klopku da bi namamio hiljade terorista da budu uništeni u Iraku, umesto da se to dešava na ulicama američkih gradova. Medjutim, ta složena klopka je možda u suštini zaseda u koju smo upali -- nepripremljeni i ne očekujući pobunu -- i u kojoj smo se zatekli u borbi koju potpiruju strani teroristi koji dolaze u Irak.”

Demokrate su takodje gnevni zbog činjenice što je predsednik Buš u svom govoru ponovo povezao 11. septembar i terorističke napade na SAD sa ratom u Iraku, mada je savezna komisija koja je sprovela istragu o tim napadima za njih okrivila terorističku mrežu Osama bin Ladena - Al Kaidu. Najuticajniji demokrata u Senatskom odboru za obaveštajna pitanja, Džej Rokfeler iz Zapadne Virdžinije, o tome kaže:

“Rat u Iraku nema nikakve veze sa Osamom bin Ladenom, nema nikakve veze sa Al Kaidom i nema nekakve veze sa 11. septembrom koji je predsednik direktno pomenuo tri ili četiri puta i indirektno još tri ili četiri puta. To se Republikancima dopada, tako im je lakše. Nije postojala nikakva veza izmedju tih stvari i Sadama Huseina i oružja za masovno uništenje koga, naravno, tamo nije ni bilo.”

Senator Rokfeler dodaje da je predsednik u pravu kad kaže da Al Kaida sada smatra Irak svojim glavnim frontom za borbu protiv Amerikanaca i dodaje da je sam predsednik dao tu priliku Al Kaidi. U medjuvremenu, portparol Bele Kuće Skot Mekklelan izjavio je da su demokrate pogrešno protumačile predsednikovo pozivanje na 11. septembar jer Džordž Buš te napade nije pomenuo kao opravdanje za rat u Iraku već kao obrazloženje zašto je važno da se zauzme ofanzivan stav u borbi protiv terorističke pretnje. Predsednik Republikanskog političkog odbora u Senatu, Džon Kil iz države Arizone, tvrdi da zbog vrlo visokog uloga u Iraku SAD nemaju alternativu već treba da obave posao do kraja i pomognu Iračanima da uguše pobunu i uspostave demokratiju.

“Razmilite šta bi se desilo da teroroisti preuzmu Irak. Čak bi možda i Sadama Huseina vratili na vlast. Irak bi postao leglo bliskoistočnog terorizma. A napredak ka demokratiji postignut u okolnim zemljama -- Pakistanu, Libanu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji -- nestao bi kao rukom odnesen.”

Senator Kil se slaže sa predednikom Bušom da bi postavljanje roka za povlačenje američkih snaga samo ohrabrilo neprijatelja. Neke Demokrate se takodje protive takvom roku ali podržavaju ideju da se progres Iraka ka izgradnji održive vojske i stabilne demokratije poveže sa postepenim povlačenjem američkih snaga iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG