Linkovi

Australijanac Bogut očekivano prvi pik na draftu, Mileta Ilića iz Refleksa izabrali Netsi kao 43.


Endrju Bogut, Australijanac hrvatskog porekla izabran je kao prvi pik na ovogodišnjem NBA draftu, koji je protekle večeri, po tradiciji održan u njujorškom "Medison Skver Gardenu". A dve godine pošto su Darko Miličić, Žarko Čabarkapa, Saša Pavlović i Slavko Vraneš učinili ovaj događaj vrlo uspešnim za srpsko-crnogorsku košarku, još jedan košarkaš iz SCG našao se među odabranima. Mladog centra Refleksa iz Železnika, Mileta Ilića, kao 43. pika 'uzeli' su Nju Džersi Netsi, tim za koji veoma uspešno nastupa Nenad Krstić.

Prvi put u poslednjih pet godina, jedan košarkaš koji je studirao na američkom koledžu i nastupao u NCAA ligi izabran je kao prvi pik na NBA draftu. Pre nego što je komesar Dejvid Stern pročitao njegovo ime, 20-godišnji Bogut, student druge godine Univerziteta Juta i koledž igrač godine u Americi, popravio je kravatu i duboko uzdahnuo, a zatim stisnutom pesnicom proslavio odlazak u Milvoki.

Bogut je bio starter olimpijskog tima Australije prošlog leta u Atini i na pet utakmica imao odličan prosek – skoro 15 poena i 9 skokova. Godinu ranije doveo je 'kengure' do titule juniorskog prvaka sveta kao MVP tog takmičenja, ali očekuje da će mu u privikavanju na NBA ligu najviše pomoći dvogodišnje iskustvo iz Solt Lejk Sitija.

"Sigurno. Dolaskom ovamo navikao sam se na ovu kulturu i stvari van košarke. Hrana, ljudi, gradovi i i sve ostalo je drugačije u Americi nego li u Australiji ili Hrvatskoj, tako da ću tu imati prednost. Igrajući na koledžu, imao sam prilike da treniram u NBA dvorani. Teško je porediti, ali stekao sam neki osećaj i siguran sam da će mi to pomoći", rekao je Bogut.

Posle Milvokija, koji je izabrao Boguta, Atlanta se odlučila za Marvina Vilijamsa, rukija sa Univerziteta Severna Karolina. Vilijams je bio šesti igrač šampionske ekipe sa Čepel Hila, a trener Tar Hiilsa, Roj Vilijams, prisustvovao je odlasku još trojice svojih igrača među prvih 14. pikova. Šarlot Bobketsi su na 5. poziciju uzeli Rejmonda Feltona, a na 13. Šona Meja, dok je Minesota kao 14. pika izabrala Rašada Mekentsa. Severna karolina tako je izjednačila rekord Univerziteta Djuk, koji je 1999. godine takođe imao četvoricu igrača u prvoj rundi.

Ovogodišnji draft obeležio je veliki broj plejmejkera izabanih vrlo visoko. Pre svih Deron Vilijams sa Ilinoisa, koga je kao trećeg uzela Juta, odmah iza njega, Kris Pol sa Vejk Foresta i već pomenuti Rejmond Felton, kao peti.

Za razliku od prethodnih sezona, internacionalci nisu bili toliko zapaženi. Najbolje plasiran bio je Španac Fran Vaskes, koga je kao 11. izabrao Orlando. Odmah iza njega, Klipersi su iznenadili sve i odlučili se za Jaroslava Koroljeva, 18-godišnje krilo moskovskog CSKA, koji jedva da je igrao seniorsku košarku prošle godine. U prvoj rundi 'otišao' je i Francuz Johan Petro, koga su kao 25. izabrali Soniksi, dok su u drugoj rundi između ostalih draftovani: Ersan Iljasova iz Ulkera (36. pik, Milvoki), Leni Roko Ukić iz Splita (41. pik, Toronto), Mile Ilić (43. pik, Nju Džersi), Martinas Andrijuskevičijus (44. pik, Orlando, pa trejdovan u Klivlend), Erazem Lorbek (46. pik, Indijana) i Uroš Slokar (58. pik, Toronto).

XS
SM
MD
LG