Linkovi

Šaron upozorava jevrejske ultranacionaliste u pojasu Gaze


Izraelski premijer Ariel Šaron uputio je oštro upozorenje jevrejskim ultranacionalistima koji se protive njegovom planu povlačenja iz Gaze, rekavši da bi nasilno suprotstavljanje planiranom povlačenju ugrozilo izraelsku demokratiju. Šaron je to rekao pošto je u sukobu grupe naseljenika sa vojnicima koji su poslati da sruše napuštene kuće u pojasu Gaze u nedjelju ranjeno oko 20 osoba uključujući i 10 vojnika. Izraelski vojni sud je inače osudio jednog vojnika na 56 dana zatvora zbog odbijanja da učestvuje u rušenju kuća u Gazi.

Protivkandidat na sudu

Najozbiljniji protivkandidat egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, na predstojećim predsjedničkim izborima – Ajman Nur, izjavio je danas na sudu u Kairu da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti da je falsifikovao izbornu dokumentaciju. Sudnicu su od stotina Nurovih pristalica obezbjeđivale jake policisjke snage.

Nabih Beri ponovo izabran

Libanski parlament ponovo je izabrao prosirijskog Nabiha Berija za predsjednika parlamenta. To je njegov četvrti mandat na čelu skupštine parlamneta. Berijev izbor je kompromis na koji je pristala većinska antisirijska koalicija koja je slavila na proteklim izboroma. Beri je podržavao ekstremnu organizaciju Hezbolah pa se vjeruje da bi njegov izbor mogao da negativno utiče na nastojanja UN da se pripadnici te grupe razorzužaju.


XS
SM
MD
LG