Linkovi

Kada se radi o potražnji za energijom na severozapadu Amerike bar deo rešenja nalazi se u vetru


Zapravo, u blizini klisure reke Kolumbija počela je da radi nova farma koja koristi enerergiju vetra. To je deo velikog investicionog projekta baziranog na upotrebi te vrste energije, koji će se razvijati narednih nekoliko godina. Energija vetra koristi se od davnina.Pa opet nikada nije bila modernija...U vetrovitom području na istočnom delu klisure reke Kolumbija nalazi sse najsavremenija farma sa vetrenjačama.

Upravo je završena izgradnja poslednje, 50. vetrenjače. Svaka je visoka kao zgrada od 32 sprata, odnosno viša od bilo kojih drugih vetrenjača u Severnoj Americi. Cilj je da se iskoristi vetar u Oregonu kako bi se dobijalo više električne energije. Posebno kada je vodostaj Kolumbije nizak.

"Ova godina je godina suše, i hidro-sistem je bio veoma opterećen. Zato su ove vetrenjače sjajan primer dobijanja dodatne energije iz druge vrste izvora tako da ne moramo da toliko zavisimo od hidro-energije» kaže Skot Sims.

To je važna stvar i ako pogledamo rastuće cene prirodnog gasa i uglja. Ovo je samo vrh masivnih krila vetrenjače dugih 30 metara. Uskoro će biti podignuta. Kada krila budu počela da se obrću, njihov kapacitet će biti dovoljan da se energijom snabde 250 domova. Kada ovu vetrenjaču dodate svim drugima na farmi, sa ovog mesta moći će da se snabdeva energijom čak 18.000 kuća. Kompanija Portland General Electric potpisala je ugovor na 30 godina da bi kupila farmu od firme PPM Energy. To je kompanija koja se sprema za izgradnju još više ovakih modernih vetrenjača u Oregonu i državi Vašington.

«Teoretski bi to moglo da bude hiljadu-dve više u narednih pet godina u ovoj oblasti» kaže Keli Revel, iz kompanije PPM Energy."

"To znači više čistije, i jeftinije energije... veliki profit za farmere sa lokacija gde su smeštene vetrenjače, zatim novac od poreza na vlasništvo za okruge i više poslova za sve. Mi sve više nudimo posao lokalnim radnicima... kaže Fleming Pedersen iz PPM Energy.

A firma Portland Dženeral Elektrik očekuje porast izmedju 1 i 6% u količini energije vetra koju će kupovati za lokalne potrošače.

XS
SM
MD
LG