Linkovi

Mere bezbednosti uvedene posle 11. septembra pokreću i pitanja o naučnim slobodama


Da li su strožije mere bezbednosti, koje su zavedene posle 11. septembra imale posledice na naučna istraživanja u Americi?

Jedan upravo objavljeni izveštaj optužuje Bušovu administraciju zbog zavođenja nove politike koja sprečava naučne i akademske slobode, što Bela Kuća poriče. Izveštaj koji je sprovela Unija za Građanska Prava nosi naslov »Nauka pod opsadom». Jedan od autora, Tanja Simončeli kaže da su napori da se obezbeđenje pojača doveli do povećanja tajnovitosti i stalnog nadzora.

«Kada se te brojne more generalno gledaju, primećuje se da ih ima dosta koje su zavedene posle 11. septembra i koje imaju zabrinjavajuće i neprimerene posledice po nauku.»

Ona navodi tri oblasti gde je to najočiglednije. Prvo, veliki broj dokumenata se smatraju «osetljivim» i time postaju nedostupni javnosti.

«Druga oblast je ugrožavanje naučnih sloboda, što se održava na protok ljudi, a ne informacija. Strani studenti su, posebno u prirodnim naukama, često pod prismotrom, a i isključeni su iz određenih istraživačkih projekata. Ponekad je stranim studentima otežan ili čak onemogućen ulazak u SAD.«

U izveštaju se kao treći razlog navodi da su istraživanja u «osetljivim» oblastima prekinta usled novih ograničenja u vezi sa upotrebom naučnih materijala i tehnologija, kao i zbog komplikovanih pravila rada. Advokat iz Unije za Građanska Prava opoziva Bušovu administraciju da klasifikuje manje informacija i da otklone nepotrebne restrikcije prema stranim studentima i naučnicima. Ona dodaje da nauka ne bi trebalo da bude pod uticajem politike.

«Ja mislim da nauka, naročito regulatorna nauka ne može funkcionisati totalno isključena sa političke scene. Ali administracija ne bi trebala da cenzuriše i ometa rad naučnika kako bi se to uklopilo u političku scenu.»

Bela Kuća odbija da prizna da su mere bezbednosti posle 11. septembra dovele do ograničenja naučničke slobode. Bob Hopkins, iz službe za nauku i tehnologiju u Beloj Kući navodi da bi trebalo naći ispravan balans između nauke i politike. Hopkins navodi da se smanjio broj stranaca koji dolaze u Ameriku ali takođe postoji mnogo razloga za umanjen broj.

«Ja mislim da postoje mnogi faktori za to. Amerika je svetski lider u nauci i inovaciji tako da predstavlja magnet za naučnike i to će se nastaviti».

Gospodin Hopkins kritikovao je Uniju za Građanska Prava i način na koji je izveštaj pripremljen.

«U potpunosti su propustili da unesu adekvatne informacije od administrativnih nadležnosti tako da izveštaj ne poseduje dovoljno kredibiliteta. Više se odnosi na politiku nego na nauku».

XS
SM
MD
LG