Linkovi

Zbivanja na globalnom tržištu


Protekle nedelje cene nafte su ponovo skočile, Kineska državna naftna kompanija poudila je da kupi jednog od američkih naftnih giganata, dok je Koka Kola sudskim poravnanjem rešila spor sa EU.

Rekordne cene nafte

Cene sirove nafte dostigle su rekordnih 60 dolara za barel. To je posledica straha da ograničeni prerađivački kapaciteti neće zadovoljiti potražnju u drugoj polovini godine... Kinezi kupuju Unokal Kineska državna naftna kompanija ponudila je da za 18 i po milijardi dolara u gotovom kupi američku naftnu industriju Unokal, što je bolja ponuda od one koju je dostavila korporacija Ševron. Eventualni dogovor bi udvostručio proizvodnju nafte i derivata Kineske nacionalne ofšor kompanije, čije bi se zalihe istovremeno povećale za oko 80 procenata. Kompanija tvrdi da kupo-prodaja ne bi izazvala potrese na američkom tržištu.

Modifikovana hrana bez rizika

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da genetski modifikovana hrana gotovo izvesno ne predstavlja rizik po zdravlje čovečanstva. U izveštaju agencije UN, navodi se da su pomenuti prehrambeni proizvodi već testirani i da nema dokaza da predstavljaju bilo kakvu pretnju.

Okončan spor Koka-Kole i EU

Konačno – Koka Kola je sudskim poravnanjem rešila spor sa Evropskom unijom. Nakon tužbe za monopolistički nastupe na tržištu, sudskim sporazumom dogovoreno je da Koka Kola više ne može ugovorima obavezivati evropske prodavce da isključivo prodaju njene proizvode...

XS
SM
MD
LG