Linkovi

Snaga iračkih pobunjenika ostala neizmenjena u poslednjih šest meseci


Snaga iračkih pobunjenika ostala neizmenjena u poslednjih šest meseci U prisustvu sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda i visokih oficira, General Abizaid je izneo otrežnjujuću procenu pobune u Iraku tokom pretresa u senatskom odboru za oružane snage.

«Kada se radi o stranim borcima, verujem da ih ima više nego što ih je bilo pre šest meseci. Kada se radi o opštoj snazi pobune, rekao bih da je otprilike na istom nivou.»

Prošlog meseca potpredsednik Dik Čejni rekao je da je pobuna u Iraku na izdisaju, kako se izrazio – «u samrtnom ropcu». General Abizaid je izjavio da nema nameru da protivreči potpredsedniku, ali da ostaje pri svojoj tvrdnji. Sekrertar za odbranu, Donald Ramsfeld, izjavio je da vodi računa o zabrinutostima povodom gubitaka koje američke snage trpe u Iraku - do sada je u Iraku poginulo preko 1,700 američkih vojnika. On je, medjutim, insistirao da žrtve nisu bile uzaludne i da se u Iraku ostvaruje napredak.

«Oni koji kažu da smo izgubili rat ili da gubimo rat nisu u pravu. Ne gubimo rat. Cilj ogromne većine Iračana i medjunarodne koalicije je isti – miroljubiv i prosperitetan Irak sa reprezentativnom vladom.»

Demokratski senator iz Masačusetsa, Edvard Kenedi, izrazio je oštro neslaganje sa tom ocenom.

«Izgleda da smo u bezizlaznoj situaciji. Naši vojnici ginu i tome izgleda nema kraja.»

Sekretar Ramsfeld se nije složio sa ocenom o bezizlaznoj situaciji, rekavši da ona ne odgovara činjeničnom stanju u Iraku. On je priznao da ciljevi SAD u Iraku neće biti lako ostvareni i da ostaje još dosta toga da se učini. Medjutim, Ramsfeld je primetio da su kritičari i pesimisti osudjivali svako vojno angažovanje SAD u istoriji - uključujući i Drugi svetski rat, koji je kasnije ocenjen kao veliki uspeh. Senator Kenedi nije bio naročito impresioniran tom logikom i optužio je sekretara Ramsfelda za niz promašaja, počevši od neadekvatne veličine američkih snaga u Iraku.

«Napravljen je niz ozbiljnih propusta i grešaka. To se desilo za vreme vašeg mandata. Nije li vreme da podnesete ostavku?»

Izgledalo je da je Ramsfeld očekivao to pitanje.

«Senatore, ponudio sam moju postavku predsedniku dva puta. On je odlučio da je ne prihvati. Mislim da to mora da bude njegova odluka.»

Vodeći demokrata u odboru za oružane snage, Karl Levin iz Mičigena. Rekao je da američko vojno prisustvo u Iraku ne bi trebalo da bude neograničeno. On je predložio da iračkim liderima bude predočena mogućnost eventualnog smanjenja američkih snaga kako bi bili navedeni da ubrzaju politički napredak i da preduzmu agresivnije mere u cilju smirivanja situacije u zemlji. Više republikanskih članova odbora naglasilo je da bi preuranjeno povlačenje američkih snaga iz Iraka sigurno dovelo do poraza, kao i da bi nagoveštaj da se povlačenje razmatra bio znak za pobunjenike da pojačaju svoje aktivnosti.

XS
SM
MD
LG